Hrvatski radio

Radio Zadar

Prilika za sto tisuća blokiranih

23.01.2019.

09:11

Autor: S. Dražić

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Foto: - / -

Na adresu naše emisije „Grintalica", stigao je upit zabrinutih slušatelja kojima je FINA ovih dana na kućne adrese poslala obrasce u kojima se trebaju očitovati jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja potrošača.

   Zabrinuti slušatelji  pitaju  što znači  to očitovanje, krije li se iza toga neka prednost ili opasnost ? 

Od 1. Siječnja na snazi je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača u sklopu kojeg je uveden institut "jednostavnog postupka stečaja potrošača"
Poziv dobijaju oni potrošači koji su s 1. siječnjem zadovoljili slijedeće uvjete, a to su : da u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje
imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do dvadeset tisuća kuna (samo glavnica - glavnicom se smatraju i troškovi i uglavničene kamate ako je njihovo prisilno ostvarenje vjerovnik tražio kao glavnu tražbinu) i neprekidno su u blokadi duže od 3 godine. Ispunjenem tih uvjeta zadovoljili su uvjete za pokretanje jednostavnog postupka stečaja potrošača., pojašnjava Ivana Franković iz FINE, Centra za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima.

    Ono što FINA ima zakonsku obvezu je da takve potrošače u roku od 30 dana od stjecanja uvjeta na njihove kućne adrese dostavi poziv da se očituju jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja potrošača. To je upravo ono što su potrošači dobili na svoje adrese.

Postupak se provodi na općinskom sudu i ograničen je samo na određene vjerovnike.

   Sud prvo utvrđuje vrijednost potrošačeve imovine, a to je prema onome što je sam potrošač ispunio u svom očitovanju. Ako je vrijednost imovine potrošača manja od deset tisuća kuna, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača. Navedenim rješenjem sud će osloboditi potrošača od preostalih obveza u odnosu na osnove za plaćanje i u odnosu na vjerovnike za koje je proveden jednostavni postupak stečaja potrošača, ističe Ivana Franković.

Ako je vrijednost imovine potrošača veća od deset tisuća kuna, sud će donijeti rješenje o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača, imenovat će povjerenika koji je dužan u roku 12 mjeseci od otvaranja postupka unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire te dobivenim iznosom namirivati vjerovnike.

    Bitno je naglasiti da se radi namirenja vjerovnika u jednostavnom postupku stečaja potrošača ne mogu unovčiti potrošačeve nekretnine .

Oko sto  tisuća dužnika u Hrvatskoj zadovoljava uvjete pokretanja jednostavnog postupak stečaja potrošača kojima, kao i našim slušateljima u Zadru, ovih dana stižu FININI obrasci, a krajnji je cilj: deblokada računa.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.