Hrvatski radio

Radio Zadar

Primanje za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Franjo Tuđman”

05.06.2023.

12:11

Autor: SDražić

Prijem u Domu županije

Prijem u Domu županije

Foto: sd / rz

Ove akademske godine Ratna škola obilježava četvrt stoljeća postojanja. U tijeku je školovanje jubilarnog 25. naraštaja Ratne škole, koju pohađa 15 polaznika od kojih je devet polaznika iz RH (5 visokih časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa), te 6 pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore).

Danas su Zadru, u sklopu studijskog putovanja, boravili polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Franjo Tuđman” najviše  vojno-civilne obrazovne institucije u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe.

Ratna škola je počela s radom 1. prosinca 1998. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP, MVEP, Hrvatske vatrogasne zajednice, sigurnosno-obavještajne agencije) te pripadnika stranih obrambenih sustava, poprima međuresorni i međunarodni karakter. Do danas je Ratnu školu završilo 334 polaznika (325 muškaraca i 9 žena) među kojima je 271 polaznika iz Republike Hrvatske i 63 inozemnih polaznika.

 U tijeku je školovanje 25. naraštaja Ratne škole, koju pohađa 15 polaznika. 

Na primanju u Domu županije pozdravio ih je zadarski župan Božidar Longin i pročelnik Ureda gradonačelnika Zadra  Ante Čurković. Načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić istaknuo je ovom prilikom kako je riječ o Školi koja ima i međunarodni i međuresorni karakter.

Predavanje na temu „Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu“ održao je  general pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu HV-a.

Polaznici 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, zajedno s načelnikom Ratne škole brigadirom Mijom Kožićem  odali su  počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu paljenjem svijeća u uvali Jazine, kod spomenika hrvatskim braniteljima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.