Hrvatski radio

Radio Zadar

Prinova na zadarskom arhipelagu: nakon "Vrgadinke" stigla "Vrgada"

09.08.2018.

09:16

Autor: HRT radio zadar

Prinova na zadarskom arhipelagu: nakon "Vrgadinke" stigla "Vrgada"

Prinova na zadarskom arhipelagu: nakon "Vrgadinke" stigla "Vrgada"

Foto: - / -

Na liniji Vrgada - Pakoštane - Biograd od sutra plovi novi katamaran Ribarsko - proizvođačke zadruge Vrgada, izgrađen u šibenskom brodogradilištu. Novi katamaran je na Vrgadi dočekan s oduševljenjem jer kupili su ga sami otočani uz pomoć HBOR-a.

Zadruga je uložila 4 milijuna kuna u novi dvotrupac, kazao je Damir Torić, upravitelj zadruge osnovane daleke 1909. godine. Više od 50 godina zadruga obavlja brodski linijski prijevoz: HBOR financirao je to sa svojih 75 posto sredstava i 25 posto naših sredstava je uloženo u ovaj brod. 

20-metarski putnički katamaran sagrađen je u Šibeniku, a kapacitet mu je 130 osoba, što je dvostruko više od "Vrgadinke" koja je do sada povezivala Vrgadine s kopnom.  Kapetan Tomislav Mačukatić za HRT je kazao kako je novi brod sigurniji, udobniji, brži: Isto ka šta je autoput za Hrvatsku to je ovi brod za Vrgadu.

Plovilo je napravljeno po skandinavskom modelu. Paško Furčić, direktor šibenske tvrtke Ribar i more gdje je katamaran izgrađen : Imamo nekoliko zainteresiranih klijenata, a svi čekaju da brod zaplovi da vidimo kako će se ponašati u moru, ovo je prvi brod takve vrste napravljen. Katamaran Vrgada sutra će zaploviti na liniji 415  koju sufinancira Agencija za obalni i linijski promet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.