Hrvatski radio

Radio Zadar

Priopćenje Agencije o štrajku dijela radnica studentske menze

09.11.2020.

13:08

Autor: HRT Radio Zadar

Marko Dimic/PIXSELL, arhivska fotografija

Marko Dimic/PIXSELL, arhivska fotografija

Foto: - / -

U povodu posljednjih medijskih napisa vezanih uz štrajk u Agenciji za studentski standard, iz Agencije su poslali priopćenje u kojemu uz ostalo ističu kako je od 40 zaposlenika u štrajku njih petnaestero.

Evo što još piše u priopćenju: 

Sindikat koji inzistira da želi pregovarati u ime zaposlenika Agencije o visini boda, ne predstavlja niti može predstavljati zaposlenike koji nisu njegovi članovi.

Vrijednost boda utvrđuje Upravno vijeće Agencije čiji je član predstavnik radnika kojeg su isti izabrali na slobodnim i neposrednim izborima. On kao izabrani predstavnik svih radnika Agencije ima utjecaj na donošenje svih odluka, uključujući i utvrđivanje vrijednosti boda.

Agencija postoji zbog prehrane studenata. Cijene obroka propisane su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata koji se nije mijenjao od 2014. godine a isti donosi nadležno Ministarstvo.

Sveučilište u Zadru kao osnivač Agencije nije sudjelovalo u kolektivnim pregovorima sa Sindikatom. Radnicima Agencije osigurani svi uvjeti za rad te im se na niti jedan način ne pokušava narušavati njihova ljudska prava i temeljne slobode vršeći bilo kakve pritiske kako je to iznošeno u javnosti. Navodi iz medija da se djelatnici Agencije nalaze u teškom položaju te da se radi o najgorem kršenju radničkih prava u javnom sektoru su neistiniti.

Uvjeti koji su osigurani zaposlenicima Agencije su puno bolji od uvjeta u drugim javnim službama u Republici Hrvatskoj čiji djelatnici također „nemaju pravo pregovarati o svojim plaćama“ s obzirom da istima osnivač, Republika Hrvatska, Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama propisuje njihove koeficijente radnih mjesta. Također, pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta nisu dio njihovih kolektivnih ugovora kao što nisu ni dio većine drugih kolektivnih ugovora u RH.

Kao primjer boljih uvjeta zaposlenika Agencije, navodim kako spremačica u Agenciji prima u netto iznosu 600 kuna veću plaću od spremačice Sveučilišta u Zadru. Niti jedan zaposlenik Agencije nije član Novog sindikata, čiji predsjednik istupa u medijima koristeći trenutnu situaciju u kojoj se Agencija nalazi za vlastitu promociju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.