Hrvatski radio

Radio Zadar

Pripazite idete li na kupanje između 10 i 17 sati

27.06.2022.

14:37

Autor: V.Š./Radio Zadar

Spasioci Crvenog križa Zadar

Spasioci Crvenog križa Zadar

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Meteorolozi već danima upozoravaju na toplinski val koji bi trebao obilježiti početak tjedna. Mnogi će osvježenje potražiti u moru. Ali i tu treba biti oprezan.


Iz Spasilačke službe zadarskog Crvenog križa upozoravaju da sunce i more treba izbjegavati od 10 do 17 sati. Jedan Zadranin toga se čvrsto drži.


- Upravo se toga pridržavam. Dođem oko 8,30 i budem do otprilike 10,30. Jedanaest uri me neće uvatit. Opet se vratim na plažu oko 18,30 sati, kaže ovaj Zadranin.


U 11 sati dvojica mladića upravo stižu na plažu - i oni će oprezno u more. 


- Ne skočim odmah u more, nego se malo poprskam morem i onda lagano uđem. Kasnije se držim hlada, kaže mladi Zadranin. 


Hladovine se drži i mladi bračni par s bebom.


- Pazimo se, naravno, radi naše sigurnosti i djeteta. Najviše zbog ultraljubičastog zračenja, kaže otac djeteta.Galerija
Lucijan Krpina pazi na kupače, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar
Kupači na plaži Kolovare, Foto: V. Šetka/HRT Radio Zadar

Za to vrijeme stranci se prže na suncu. - Britanci smo, a kod nas nema sunca. Zaštitili smo se faktorom pedeset, kaže turistkinja iz Ujedinjenog Kraljevstva.


Mladi Austrijanac zna na što treba paziti usred dana. - Ne bi se trebalo pržiti na suncu i odmah skočiti u hladno more, kaže Austrijanac dok se maže kremom za sunčanje.


Upravo na to upozorava i Niko Vlatković, voditelj Spasilačke službe Crvenoga križa Zadar.


- Najvažnije je ne ulaziti vruć direktno u more. Treba sat-dva pričekati nakon obroka i onda ići u more. Treba izbjegavati izravno izlaganje suncu, a ako se već izlažemo onda se zaštiti kremom za sunčanje, nositi zaštitne kape, laganiju odjeću i piti dosta vode, upozorava Vlatković.


Mladići i djevojke od jutra do večeri motre na kupače. Većih intervencija od početka kupališne sezone nisu imali. - Za sada ništa, samo male ogrebotine i to je to, kaže spasilac Lucijan Krpina. Neka tako i ostane do kraja ove sezone.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.