Hrvatski radio

Radio Zadar

11:19 / 17.01.2018.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Priprema se izgradnja novoga lukobrana u Salima

Luka Sali- trenutačno stanje, foto: cpa-zadar.hr

Luka Sali- trenutačno stanje, foto: cpa-zadar.hr

Foto: - / -

Novi lukobran bi trebao znatno uvećati trenutačne kapacitete saljske luke, značajne nautičke postaje na vratima Kornata, ali i bitno doprinjeti sigurnosti plovidbe, navodi načelnik općine Sali Zoran Morović.

U saljsku luku trenutačno se može privezati 70-ak plovila, a izgradnjom lukobrana kapaciteti će se i udvostručiti. Još važnija je sigurnost plovidbe jer naš porat koji je potpuno otvoren prema jugu sad će biti potpuno siguran i svi nautičari će rado dolaziti bez gledanja u vremensku prognozu, kazao je za Radio Zadar Morović te dodao da će izgradnja novoga lukobrana rasteretiti i dio luke predviđen za komunalni vez, za potrebe Saljana.

 

Općina Sali i županijska Lučka uprava dovršavaju dokumentaciju potrebnu za izgradnju novoga lukobrana: Odradili smo UPU dijela luke Sali , u završnoj smo fazi da ga usvojimo krajem mjeseca, ŽLU paralelno radi glavni projekt, očekujemo da u veljači bude predan za građevinsku dozvolu a čim se dobije dozvola projekt je već kandidiran nadležnom ministarstvu. Projekt bi se trebao sufinancirati sredstvima iz EU-fondova. Načelnik Morović navodi kako je riječ o investiciji vrijednoj 20-ak milijuna kuna koja će uz ostalo doprinjeti i povećanju lučkih prihoda.

Dok se čeka građevinska dozvola za novi lukobran u Salima se trenutačno radi na rekonstrukciji pristaništa pa je  do 15. ožujka luka zatvorena za promet. Brodovi na  liniji 406 Zadar – Sali - Zaglav i na brzobrodskoj liniji 9406 Zadar – Sali – Zaglav ne pristaju u Salima nego u luci Zaglav , pa je s radovima usklađen vozni red autobusa na relaciji Sali - Zaglav i obratno. Županijska lučka uprava financira ove radove.

lukobranpng.png

lukobranpng.png

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.