Hrvatski radio

Radio Zadar

Priprema za život: Kako postati financijski pismen ?

14.05.2018.

13:03

Autor: sdrazic

Dubravka Petric/PIXSELL

Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / -

U sustavu obrazovanja nedostaju programi koji će učenike pripremiti za život. Jedna od njih je i financijska pismenost. Potaknuti tom činjenicom u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru održana je početna konferencija EU projekta „(P)ostanimo financijsko i digitalno pismeni".

Cilj projekta je formirati tim odgojno-obrazovnih djelatnika i educirati ga za provedbu izvannastavnih aktivnosti u okviru školskog kurikuluma koje su usmjerene na unaprjeđenje digitalne i financijske pismenosti kod učenika. 

 "Svjesni smo kako učenike trebamo spremati ne samo za tržište rada već ih treba osposobiti za život i stoga smo se prijavili za projekt Europskog socijalnog fonda o financijskoj i digitalnoj pismenosti vrijednog milijun i 400 tisuća kuna" , ističe ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić.

  Na taj ćemo način naše učenike osposobiti kako bi stekli one sposobnosti koje će im biti potrebne za život. Naučit će kako napraviti svoj vlastiti financijski plan,  bez obzira radi li se o tjednom,  mjesečnom ili godišnjem  planu. Zatim vrste keditiranja, korištenje kartica... Dakle sve ono što jednom mladom čovjeku treba da jednog dana bude financijski suveren. To je nešto što je u Hrvatskoj  zanemareno, kaže prof. Tomčić. 

  Uz Srednju školu Vice Vlatkovića, kao nositelja u provođenje projekta uključene su srednje škole iz Gračaca, Gline,  Petrinje te Institut za razvoj obrazovanja i Obrtničko učilište-ustanova za obrazovanje odraslih, Zagreb.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.