Hrvatski radio

Radio Zadar

Pripreme za proširenje pristaništa u Preku

09.11.2021.

10:11

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Dino Stanin / Pixsell

foto: Dino Stanin / Pixsell

Foto: - / -

Po jakom južnom vjetru pristajanje putničkih brodova, pa čak i trajekta, u pristaništu u Preku je otežano. Nadogradnjom pristaništa takvi problemi bi se riješili, a osigurali bi se još neki sadržaji u luci. Općina Preko iščekuje izdavanje građevinske dozvole za 3.fazu uređenja pristaništa.

Riječ je o završnoj fazi uređenja pristaništa koje je zadnje velike zahvate doživjelo u 2008. i 2009. godini. Prošle godine izrađena planska dokumentacija predviđa  više sadržaja, kaže načelnik Općine Preko Jure Brižić: 

Predviđen je novi lukobran od 120 metara koji će zaštititi luku ,  lakše će biti pristajanje i za trajekt i za Doru, a drugi dio projekta je komunalna lučica, uz ostalo i za novi brod hitne pomoći koji je trenutačno vezan u centru Preka gdje je ljeti velika gužva. Mi smo u tom dijelu panirali i staviti punionicu za brodove na električni pogon jer je na novoj rivi u Zadru planirana punionica kako je zamišljeno da jedan od prvih brodova na solarni pogon bude na liniji Zadar-Preko, pa smo i to planirali u toj novoj luci - najavljuje Brižić za program Radio Zadra.  

Čitav projekt vrijednosti je između 30 i 40 milijuna kuna, procjenjuje Brižić i uvjeren je kako za njega ima mjesta u novoj omotnici EU fondova. Nada se kako bi na proljeće iduće godine mogli dobiti građevinsku dozvolu te zatim u suradnji sa Županijskom lučkom upravom aplicirati projekt prema EU fondovima.

Preko je podsjećamo najprometnija hrvatska putnička luka sa 309 tisuća prevezenih putnika 2020.  godine, i  druga najprometnija luka kad govorimo o trajektnom prijevozu, putem koje je lani preko Zadarskog kanala prebačeno 946 tisuća putnika.

 

Jure Brižić o proširenju pristaništa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.