Hrvatski radio

Radio Zadar

Pripremite se za prvi ovogodišnji toplinski val!

29.07.2020.

12:50

Autor: Anita Perica

Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

Državni hidrometeorološki zavod izdao je prvo upozorenje na toplinski val ove godine. Narančasti alarm na snazi je diljem obale. U subotu su crvena upozorenja objavljena za Knin, Split i Rijeku. Tada se, naime, očekuje vrhunac toplinskog vala koji će trajati najmanje do ponedjeljka.

 

Klonite se sunca od 10 do 17 sati, nosite šešir, pamučnu laganu odjeću. Izbjegavajte kofein, alkohol i gazirane sokove, redovito uzimajte terapiju ako ste kronični bolesnik. I najzdraviji trebaju izbjegavati težak fizički napor po najvećoj vrućini. Sve smo te savjete toliko puta čuli pa ipak tijekom toplinskoga vala raste broj liječničkih intervencija podsjeća dr. Vlatko Grković zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije: Kako se približava vrhunac ljeta, povećava se i broj takvih intervencija, pogotovo pred i za vrijeme toplinskog vala bude sigurno 20 do 25 posto više intervencija vezanih za takva stanja koja su bilo direktno, bilo indirektno posljedica ovakvih velikih vrućina. To su razni kolapsi - sinkope, neurološki ispadi, vrtoglavice, smetnje. 
Dodamo li tome veći broj turista na našemu području, a ove godine i koronu, jasno je zbog čega trebamo biti znatno oprezniji i čuvati se vrućine. I još jedno upozorenje liječnika. Novorođenčad i malu djecu direktno uopće ne izlažite suncu i ne ostavljajte u zaključanom automobilu niti na trenutak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.