Hrvatski radio

Radio Zadar

12:39 / 31.07.2018.

Autor: Maja Savić

Pristup poljoprivredi na moderniji način

Pristup poljoprivredi na moderniji način

Pristup poljoprivredi na moderniji način

Foto: - / -

Poljoprivredna prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića održala je prezentaciju projekta Perma - Horti - Zadarska inicijativa za permakulturni dizajn i urbanu hortikulturu, kojem je namjera zaposliti 45 nezaposlenih žena zadarske Županije mahom sa ruralnog područja.

 

 

Cilj je projekta je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada za poslove permakulturnog dizajna i urbane hortikulture te omogućiti učinkovitu provedbu strategije razvoja ljudskih potencijala uvođenjem novih obrazovnih metoda i sadržaja u partnerskim školama. Ako je netko zbunjen rječju permakultura, voditelj projekta Senad Salihović pojašnjava:


" To je kompleksan samoodrživ ciklus koji uključuje iskorištavanje i proizvodnju hrane uz najmanje stvaranje otpada i ljudskog rada dok urbana horti kultura je ne samo uzgoj voća i povrća već i začinskog bilja ukrasnog bilja te cvijeća kako u vrtovima tako i izvan urbanih sredina".

Ravni kotari najplodniji je kraj zadarske Županije, na njemu postoji neiskorišteni poljoprivredni potencijal odnosno nedovoljno znanja kako ga iskoristiti na pravi način. Upravo stoga ovaj se projekt težak preko 850 000 tisuća kuna financiran od Europske unije obraća ženama bez posla koje žive na takvim područjima ili imaju u vlasništvu iste ali ne samo njima, da senauče primjenjivati permakulturu i hortikulturu, odnosno moderne oblike bavljenja poljoprivredom koji podržavaju svjesno bavljenje poljoprivredom i primjenu ekoloških smjernica. Jelena Gulan, direktorica poljoprivredne škole kaže:


" Kroz projekt ćemo napraviti novi program za osposobljavanje žena i njih 45 će proći kroz njega i na kraju obuke će dobiti potvrdu da su osposobljene za zanimanja koja ćemo osmisliti".

Program bi uključivalo i učenje o organskoj, zdravoj hrani, opasnostima koje nose razni pesticidi, i potencijalima plodne zemlje ovoga kraja koji bi mogao prehraniti daleko više od zadarskoga kraja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.