Hrvatski radio

Radio Zadar

Pritužbe građana zbog sječe fafarikula

03.10.2017.

12:45

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zeleni telefon udruge Eko - Zadar svakodnevno pozivaju zadrani revoltirani najavom da će se pri rekonstrukciji raskrižja kod Marine posjeći drvored fafarikula. Iz Grada Zadra kažu da će se stabla ukloniti jer presađivanje nije moguće a da se ne ošteti korijen, te da misle posaditi novo drveće.

U priopćenju udruge Eko - Zadar uz ostalo stoji: O sudbini postojećih stabala i planiranom izgledu buduće prometnice uputili smo Gradu Zadru, Upravnom odijelu za prostorno uređenje i graditeljstvo te Uredu Gradonačelnika upit.

Dobili smo odgovor da će se stabla ukloniti jer presađivanje nije moguće a da se ne ošteti korijen, te su nam pokazali skicu nove zelene površine: 8 stabala Pinus pinie, 2 stabla Robinia hispida (roza ukrasni bagrem), 3 stabla Lagerstroemia indica  (kineski jorgovan), 5 sadnica agave, 35 sadnica ružmarina, 95 sadnica cotoneaster dammeri - polegle dunjarice, te 42 sadnice abelia grandiflora (sjajna abelija).

Kako smo udruga koja se zalaže za održivost stabala, mišljenja smo da je i ovaj put izostala volja presađivanja stabala, kao i nedovoljna informiranosti građana, te sudjelovanje građana (inicijativa, udruga, pojedinaca) u prostornom planiranju i odlučivanju.

Farsa je da se na ovaj način rješava prometna gužva. Gužve će biti i dalje na svakom raskrižju na području grada. Ljetni mjeseci pokazuju svu nepripremljenost i nedostatak političke volje, da se tome stane na kraj. Smanjenje prometne gužve može se dugoročno ostvariti povećanjem kilometara obilježenih biciklističkih staza, poboljšanje kvalitete postojećih i izgradnjom novih pješačkih staza, gradnjom garaža na rubnim dijelovima grada te ulaganjem u bolji javni prijevoz. Poluotok je potrebno osloboditi od automobila, dostava se treba vršiti električnim vozilima a sve to zajedno treba odlučivati i kreirati s građanima, svih dobnih skupina, uključenih u sve korake donošenja odluka.

Grad nam se ne razvija u dobrom smjeru. Tamani se zeleni fond i ne radi dovoljno na poboljšanju kvalitete života građana. Komunikacija između građana i Grada Zadra ni ovaj put nije bila dostatna. Objava planova na Oglasnoj ploči u zgradi na Narodnom trgu 1 i ovaj se put pokazuje nedovoljnom. Također uloga Mjesnih odbora je upitna jer oni niti nisu  bili upoznati s planovima rekonstrukcije. No, još jedan detalj, nemojmo zaboraviti da drvored nestaje a cesta se širi na putu prema budućem objektu Dougs Grupe, stoji u priopćenju udruge Eko - Zadar. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.