Hrvatski radio

Radio Zadar

Privatni iznajmljivači educirali se kako bi uspješno poslovali u turističkoj godini 2023.

05.04.2023.

13:53

Autor: Suzana Dražić

Besplatna edukacija za male iznajmljivače

Besplatna edukacija za male iznajmljivače

Foto: S.D. / Radio Zadar

Više od stotinu malih izajmljivača sudjelovalo je u Zadru na besplatnoj edukaciji kako bi što uspješnije poslovali u ovoj godini. Među njima ima novih,koji tek kreću u posao privatnog smještaja, ali i onih dugogodišnjih koji žele unaprijediti svoje poslovanje i podići kvalitetu usluge. 

Turistička zajednica grada Zadra u suradnji sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj Interligo održala je besplatnu edukaciju za male iznajmljivače s ciljem što uspješnijeg poslovanja u ovoj turističkoj godini. Više od stotinu malih iznajmljivača saznalo je više kakao olakšati i unaprijediti poslovanje, koje su propisane administrativne obveze te kako što bolje prezentirati svoj smještaj na tržištu.

  Odličan  odaziv malih iznajmljivača na edukaciju uoči početka turističke sezone, a među njima novi, koji tek kreću u posao privatnog smještaja, ali i oni dugogodišnji, koji žele unaprijediti svoje poslovanje i podići kvalitetu usluge:

Mi se iznajmljivanjem bavimo već 20-ak godina, ovo nam je treća edukacija. Važno je kada dobijete gosta da ste pristupačni, važna je čistoća…Iznajmljivanje nije lak posao, to je ozbiljan i odgovoran posao. Trebate, ako zatreba, 24 sata biti na usluzi svojim gostima

Mali iznajmljivači

Voditeljica edukacije Meri Čizmić Kraljević ističe kako su mali iznjamljivači prepoznatljivi po kvaliteti u koju ulažu:

Vidi se po ocijenama gostiju na Booking. com da iznajmljivači u Hrvatskoj, uz Novi Zeland imamo jako visoke ocijene, ocijene koje prelaze 9. Čini mi se da smo i mi sami postavili visoke standarde.

Meri Čizmić Kraljević,Savjetovalište za obiteljski smještaj Interligo

- Kroz edukaciju će iznajmljivači smještaja u domaćinstvu biti upoznati kako ići u korak s modernim načinom poslovanja prateći nove trendove i relevantne promjene vezane uz prezentaciju objekta te kako koristiti trenutno dostupne marketinške alate u svrhu podizanja prepoznatljivosti na tržištu, kaže Barbara Kardum, stručna suradnica za statistiku i analizu Turističke zajednice grada Zadra.

U nedostatku većeg kapaciteta hotelskoga smještaja, mali iznajmljivači nude većinu turističkog smještaja grada Zadra. Sve bolje opremljeni objekti s internetom, klima uređajima, vrhunskim namještajem, dodatnim sadržajima, po mogućnosti i s bazenom u dvorištu, nešto je što traže današnji turisti. Online recenzije koje pritom ostavljaju i njihov čest povratak u Zadar, odsjedanje na 10 do 15 dana u jednom apartmanu, govore da su Zadani „zajahali val“ promjena.

- Mi neprestano podižemo kvalitetu i to je nešto o čemu se danas ne priča puno. Posvećuje se pažnja svakom detalju, pazi se da se dobiju dobre recenzije. S obzirom da se nekoliko tisuća ljudi u Zadru bavi ovakvim smještajem, svi imaju nekog prijatelja koji će ga uputiti u posao, no važno je s vremena na vrijeme doći na edukaciju i vidjeti kakvi su novi zakonski propisi, koji su novi trendovi u iznajmljivanju i oglašavanju, a naravno i sresti kolege kako bi se uživo o svemu razgovaralo, kaže predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadarske županije pri HGK Klaudio Grdović.

Turistička zajednica je i ove godine pripremila prigodne brošure za male iznajmljivače, pa tako i novi Priručnik za iznajmljivače 2023. U njemu se mogu pronaći sve potrebne informacije o administrativnim i financijskim obvezama, prodaji smještaja, trendovima i promjenama u navikama gostiju. Naravno, tu su i uputstva kako rekategorizirati smještaj, prijaviti gosta u sustav eVisitor, o plaćanju turističke pristojbe, godišnjem paušalnom porezu itd.


Edukacija za male iznajmljivače

Edukacija za male iznajmljivače

Foto: sd / Radio Zadar

Edukaciju za male iznajmljivače

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.