Hrvatski radio

Radio Zadar

15:30 / 11.11.2019.

Autor: HRT centar Zadar

Privlačani digli 27 kilograma liganja

Privlačani digli 27 kilograma liganja

Privlačani digli 27 kilograma liganja

Foto: - / -

Sudionici su se u gotovo idealnim ribolovnim uvjetima, unatoč povremenoj kiši i refulima juga, oko 14 sati počeli okupljati sa svojim batelama i kaićima dogovorenom mjestu na moru .

U organizaciji privlačke Udruge za promicanje tradicijskih vrijednosti "Šijavoga", koja trenutačno oko svojih aktivnosti okuplja velik broj Privlačana svih uzrasta, a pod pokroviteljstvom Općine Privlaka  i Turističke zajednice Općine Privlaka te uz pripomoć vjernih domaćih sponzora, u subotu 9. studenog u poslijepodnevnim i večernjim satima održana osma po redu tradicionalna sportsko-humanitarna kosavica pod nazivom "Goluža ulignja 2019".

Pun gas

Na poziv Organizacijskog odbora na čijem je čelu predsjednik Udruge Šime Begonja sudionici su se u gotovo idealnim ribolovnim uvjetima, unatoč povremenoj kiši i refulima juga, oko 14 sati počeli okupljati sa svojim batelama i kaićima na dogovorenom mjestu na moru kod Bove nešto južnije od privlačke Punte. Okupilo se ukupno 31 posada sa 74 ribolovki i ribolovaca profesionalaca, sportaša i rekrativaca, koji su vođeni sportskim i natjecateljskim duhom svojim sudjelovanjem očuvali nastavak ove tradicije. Kad je obavljena zadana procedura prebilježbe i prozivke privlački ribari željni međusobnog dokazivanja, a puni dišpeta tko će biti bolji, dali se punim gasom prema otvorenom akvatoriju i samo njima poznatim ribolovnim poštama gdje je krenulo lov na lignje.

Prije polaska ribara na more i tijekom lignjolova, na novoj štaciji u privlačkom portu Mostina ispod šatora članovi organizacijskog odbora Josip Grbić, Mate Šango, Ivica Mustać i Danijela Kurta obavljali su posljednje pripreme za doček natjecatelja. Negdje oko 19 sati prvi ribari su se s ulovom počeli vraćati, da bi svi bili na obali, to jest na suhom i sigurnom do oko 20 sati. Pomalo umornim, ali nadasve zadovoljnim ribarima piće i kripnu spizu pripremila je standardno odlična kuharska ekipa pod ravnanjem glavne kuharice Anke Begonja.

Manifestaciju su pripremanjem jela od morskih delicija pojačali umješni privlački zaljubljenici u kuhinju: Darinko Kolanović, Ivica Glavan i Josip Grbić. Vrijedni trojac je pripremao birana jela za okupljene bonkuloviće: našlo se tu friganih gavuna, daganja na buzaru, kozica na buzaru, friganih liganja, brudeta od mišancije, podebljanih na kraju gradeladom od tek ulovljenih liganja. Tražio se i „pijat“ više. Mirisi biranih jela širili su se mjestom i privlačili znatiželjnike pa je prema procjenama na kraju feštu posjetilo nekoliko stotina sudionika i posjetitelja. Kako je jugo padalo, fešta u šatoru je jačala. Za zabavu se pobrinula uštimana ekipa Tria Fešte koja je svojim biranima repertoarom dalmatinskih pjesama okupljene držala na nogama u veselom i raspjevanom raspoloženju.  

Najstariji među ribolovcima bio je poznati privlački lignjolovac Mladen Kurta Šeki (70) kojemu je prvo mjesto izmaklo za nekoliko dekagrama, a najmlađi sudionik bio je zaljubljenik u more i ribolov Roko Begonja (9).

 

Najuspješniji ribolovci

Svakako najzanimljivije je bilo prilikom vaganja ulova. Po onome što su obznanio sudački žiri na čelu s tajnicom Udruge Anom Grbić, ulovljeno je 187 liganja ukupno teških 27  kilograma, što je do sada najbolji ulov u posljednjih nekoliko „mršavih“ godina. Najveću lignju tešku 0,60 dkg ulovila je ekipa “Olovo” sastava Đani Zanki i Josip Grbić. Spomenuta ekipa je dijelila i prvo mjesto sa ekipom „Tome“ s kapetanom Tomom Grbićem za timunom u kategoriji najveća ulovljena masa. Ulovili su ukupno 11 komada teških 2,0 kg. Najviše komada – 13, ukupne težine 1,45 kg ulovila je ekipa “Alan Ford” u sastavu Dado Begonja i Branko Kolanović.

Fešta od liganja

Predsjednik Organizacijskog odbora Šime Begonja i sudac natjecanja tajnica Udruge Ana Grbić izvjestili su okupljene o rezultatima i podijelili nagrade najuspješnijima. Nakon dodjele nagrada najuspješnijima, organizirana je i tombola za sudionike lignjolova kojom ih se željelo potaknuti na očuvanje tradionalnog načina ribolova. Nagrade su bile prigodne: ribolovni alati i pomagala. Trenutak usijanja atmosfere odvijao se prigodom izvlačenja glavne nagrade – vrše, koju je kući ponijela sretna mlada ribarica Anamarija Mustać.

Organizatori su pozvali okupljene na susret na Božićnom sajmu kada će se i spremati ulovljene lignje da bi se u božićnom duhu dijeljenja i darivanja počastilo mještane. Pripremanje liganja odvijat će se u smislu neformalnog natjecanja “Fešta od uliganja” pripremati ponajbolje privlačke kuharske ekipe. Na sajmu je predviđena je prodaja prigodnih ali i drugih ukrasa i suvenira koje će svojim rukama izraditi vrijedne Privlačanke i Privlačani uz neizostavan zabavni program.

Mlađi sudionici ovog sportsko-kulinarskog događaja sa svojim prijateljima feštajući su ispratili uspješnu osmu lignjijadu „Goluža ulignja 2019.“ uz pjesmu i ples do ranih jutarnjih sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.