Hrvatski radio

Radio Zadar

18:45 / 09.04.2016.

Autor: Ante Kolanović

Privlački ribari spasili glavatu želvu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ribar Ante Kolanović imao je što vidjeti kad je rano jutros u moru na Debelim stinama u Privlaci počeo dizati mreže. Došao je malim čamcem do kavecala i počeo povlačiti mrežu iz mora kad je osjetio je da je nešto snažno vuče natrag...

Prepao se 75-godišnji Ante, poznatiji po nadimku Glazbarić, kad je osjetio snažne trzaje iz dubine.

Diga san kavecal, znam, nije riba jer nema tako jakoga vraga u moru. Vuče nešto, jako ka čovik. Ja sebi, ono sebi. Pripa se ja, moj brate, kad vidin, okrenulo se na leđa, a ono bili drob. E, kad san vidija drob, sve mi bilo jasno. Zaplela se ona i tako jako vukla tešku mrižu, da je sve odvukla u suvi kraj. Sve mi isparala! Iman ja brate 75 godina, ali malo po malo ja san nju u kaić i odvezen je u porat, priča Glazbarić. U portu su je on i njegov sin Vedran razmrsili iz mreža popona. Kad su je razmrsili dao joj je raka "runjavca". Odma ga je maznula, ka iz šuba. A nisan joj tija dati oradu. To ćemo za večeru, smije se simpatični Glazbarić. Nakon što su je spasili, Kolanovići - Vjeko, Vedran i Ante glavatu su želvu pustili na slobodu. Zavezla je ka da je upalila motore, kratko su prokomentirali gledajući kako želva od svojih pedesetak kilograma polako nestaje u dubini. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.