Hrvatski radio

Radio Zadar

Prizefish je već ponudio inovativna rješenja za naše ribare

29.11.2021.

14:13

Autor: Filip Buzov

AUTOR  Dino Stanin ( ilustracija)

AUTOR Dino Stanin ( ilustracija)

Foto: - / -

U Zadru je danas održana završna konferencija projekta Prizefish koji uvelike financira Europska unija, a cilj je potaknuti proizvođače na veću angažiranost u ribarstvu i komercijalizaciji ribljih proizvoda kako bi se osigurala konkurentnost tih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Riječ je o hrvatsko-talijanskom projektu započetom 2019. godine, a koji je, što je najvažnije, već ponudio konkretna rješenja za naše ribare. Jedno od takvih rješenja je pumpa za izlov sitne plave ribe inovatora Maria Lovrinova koju koriste ribari iz kaljske zadruge Omega 3 čiji je upravitelj - Šime Kosor - evo koje su prednosti ove tehnologije.

Š.Kosor i M. Lovrinov


Ribarska zadruga ISTRA je kroz projekt PRIZEFISH razvila inovativni proizvod i to burger od kozica i cipla. Talijanska organizacija proizvođača školjkaša regije Veneto - radila je na certifikatu vezanog za smanjenje oštećenja odbačenih primjeraka školjki. Cilje je jasno postavljen očuvanje resursa i poticanje odgovornog ribarstva. Valentina Andrić iz Ministarstva poljoprivrede i Alessia Cariani, University of Bologna.

Valentina Andrić iz Ministarstva poljoprivrede i Alessia Cariani, University of Bologna.

A najribarskija županija u Hrvatskoj, kako se često vole pohvaliti iz naše Županije, nastavlja sa sudjelovanjem u ovakvim projektima - županijski pročelnik Daniel Segarić.

županijski pročelnik Daniel Segarić

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.