Hrvatski radio

Radio Zadar

Priznanje ministra vanjskih poslova Japana za Tuna, Sushi & Wine Festival

04.02.2020.

15:19

Autor: D. Perović / TZ Grada Zadra

foto: D. Perović / HRT centar Zadar

foto: D. Perović / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Turistička zajednica grada Zadra dobila je visoko priznanje ministra vanjskih poslova Japana za doprinos zbližavanju Hrvatske i Japana kroz projekt "Tuna, Sushi & Wine Festival" koji se od 2015. godine održava u Zadru.

Visoko priznanje japanske Vlade na svečanosti u Kneževoj palači direktoru Turističke zajednice grada Zadra Mariju Paleki uručila je veleposlanica Japana u Hrvatskoj Njezina Ekselencija Misako Kaji.

Na svečanosti uručenja priznanja u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa nazočili su, uz ostale, Ines Strenja, saborska zastupnica i Predsjednica međuparlamentarne hrvatsko-japanske skupine prijateljstva; Načelnik sektora za Euroaziju, Istočno partnerstvo, Aziju i Oceaniju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Dražen Margeta; Ivan Vodopivec, počasni konzul Japana u Splitu; gradonačelnik Zadra Branko Dukić; predsjednik Gospodarske komore Zadar Dario Jurin; predsjednik i izvršni direktor "Kali tune" Jiro Kambe; direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija te predstavnici drugih zadarskih tvrtki za uzgoj tune. Prije primopredaje prikazan je kratki dokumentarni film o pet godina "Tuna, Sushi & Wine Festivala" u kojem su sažeta sva festivalska događanja u svih pet festivala.

U svom obraćanju skupu veleposlanica Kaji je istaknula kako se ovo priznanje japanskog ministra vanjskih poslova dodjeljuje pojedincima i organizacijama za doprinose u unapređenju Japana i drugih zemalja. "Tuna, Sushi & Wine Festival" nazvala je "prepoznatljivim znakom zadarskog proljeća" te je istaknula:
- Tuna iz Hrvatske je vrlo dobro prihvaćena i cijenjena u Japanu kao vrijedni sastojak sushija, čini polovinu hrvatskog izvoza u Japan, a Festival je zbližio Japan i Hrvatsku te Zadar, odnosno japansku kulturu približio ovim prostorima. Zato vjerujem da će se "Tuna, Sushi & Wine Festival" i dalje organizirati u Zadru – kazala je Misako te dodala kako su i neka hrvatska vina našla svoje mjesto na japanskom tržištu.

Na priznanju japanskog ministra vanjskih poslova zahvalio je Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra:
- Ovo priznanje potvrđuje važnost i vrijednost Festivala te uloženi trud Turističke zajednice grada Zadra. Osnovni preduvjet za razvoj ovakvog projekta jest suradnja na svim razinama, od lokalnog, nacionalnog i međunarodnog. Festival je, uz ostalo, prošle godine bio finalist u izboru za Turistički događaj godine na Danima hrvatskog turizma, a sve to potvrđuje dugoročno promišljanje mojih prethodnika gospode Šupe i Radosa da Festival kreiraju, šire i unapređuju – rekao je direktor Paleka te dodao kako priznanje obavezuje na organizaciju još sadržajnijeg i atraktivnijeg festivala te nastavak suradnje Japana i Hrvatske, s naglaskom na Zadar.

Na vrijednom priznanju se zahvalio i gradonačelnik Zadra Branko Dukić koji je rekao:
- Tuna je povezala Zadar i Japan, stvoreni su mnogi poslovni odnosi preko tune i Festivala, a ti su odnosi prerasli u prijateljstvo koje traje.

veleposlanica Japana u Hrvatskoj Njezina Ekselencija Misako Kaji

Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.