Hrvatski radio

Radio Zadar

Priznanje Pomorskoj školi Zadar

11.11.2015.

11:39

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Pomorske škole Zadar jučer su, na svečanosti u Ministarstavu gospodarstava, primili godišnju plaketu za promicanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu. Plakete se dodjeljuju zaslužnim tvrtkama i pojedincima povodom Europskog dana kvalitete.

Pomorska škola Zadar, sa svojih 430 učenika i 50 djelatnika, prva je srednja škola u Hrvatskoj koja je prije 15 godina uvela sustav upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001-2008 za područje srednjoškolskog obrazovanja i izobrazbe pomoraca. Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom bila je obaveza za sva pomorska učilišta za dobivanje dopusnica MMPI i normalan rad u skladu sa međunarodnim propisima donesenim od strane IMO (International Maritime Association) kojih je potpisnica i RH. Ozbiljnim i odgovornim pristupom tom poslu, na samom početku, uključili smo dio naših djelatnika u edukaciju o kvaliteti i zahtijevima Norme. Tim za kvaltetu je u velikoj mjeri, uz pomoć konzultanata, izradio cijelokupnu dokumentaciju Sustava.

Predstavnici našeg tima za kvalitetu u od početka obaveznog uvođenja Sustava bili na raspolaganju predstavnicima drugih škola koje su uvodile sustav. Naša iskustva trajno prenosimo na sve zainteresirane škole i ukazujemo na prednosti koje školi donosi dobro postavljen sustav upravljanja kvalitetom. U nekoliko navrata, predstavnici Škole održali su prezentaciju Sustava na velikim obrazovnim skupovima MZOS i Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Sustav i iskustva trajno prenosimo i kolegama kako iz zemalja okruženja tako i na međunarodnim susretima. Od početka primjene sustav ISO 9002-2008 i iskaza Politike kvalitete, gotovo u potpunosti provodime sve njezine postavke, stoji u priopćenju Pomorske škole.

Djelatnici Pomorske škole Zadar u potpunosti su posvećeni učeniku, njegovim roditeljima i poslodavcima kao socijalnim partnerima. Učenici postižu zapažene rezultate na smotrama i natjecanjim. U razvoju svoje profesionalne karijere brzo napreduju i postaju cijenjeni časnici i zapovjednici kako na domaćim brodovima tako i na brodovima različitih svijetskih brodarskih tvrtki.

Sukladno propisima a i trendovima, vlastitim prihodima Škola se stalno oprema potrebnom opremom, simulatorima i računalima koji su neophodni za realizaciju programa koja podrazumjeva moderna tehnologija u pomorstvu. Informatički je jedna od najopremljenijih škola u RH. Provodimo komercijalnu edukaciju za hrvatske državljane i državljanje svih europskih zemalja za zvanja, voditelja brodice i zapovjednika jahte sukladno dopusnicama MMPI. U tom dijelu publiciramo odgovarajuće priručnike i na engleskom jeziku, stoji u priopćenju.  

U takvim, vlastitim, poslovnim aktivnostima, do kraja ove godine planiraju ostvariti ukupan prihod od više od 13 000 000.- kuna. Formalnu dobit ulažu u održavanje školske zgrade, koja je izgrađena 1887. godine, edukaciju zaposlenika nabavku opreme, učila, pomoć socijalno ugroženima učenicima i sugrađanima. Škola podupire amaterska sportska i kulturna društva, uspješne pojedince te provodi ostale aktivnosti za potrebe zajednice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.