Hrvatski radio

Radio Zadar

Priznanje za herojski čin Luki Perošu

03.12.2017.

10:33

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plava vrpca Vjesnika 2017. dodijeljena je Zadraninu Luki Perošu (29), koji je kao 3. časnik palube na tankeru „STI Beryl“, brodara Scorpio tankers, spasio četvoricu indonežanskih ribara s ribarice koja je tonula, 250 milja od Singapura.

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2017. nominirano je  6 poduhvata - 3 u pojedinačnoj konkurenciji i 3 u momčadskoj.

U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI Plava vrpca Vjesnika 2017.  dodijeljena je Zadraninu Luki Perošu (29), koji je kao 3. časnik palube na tankeru „STI Beryl“, brodara Scorpio tankers, spasio četvoricu indonežanskih ribara s tonuće ribarice, 250 milja od Singapura. Zbilo se to u noći na 2. prosinca 2016., a Peroš je zatražio od zapovjednika Indijca da ga u čamcu za spašavanje posada spusti u mrak i valove, s 21 m visine  (kao sedmerokatnica), kako bi spasio brodolomce. Zbog opasnosti od prevrtanja čamca, Peroš je spašavao po dvojicu ribara, a pritom je uspio nožem prerezati sidreni konop tonućeg ribarskog broda, koji  je u mraku stvarao problema prilikom spašavanja - stoji na službenoj stranici Sindikata pomoraca Hrvatske. 

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.