Hrvatski radio

Radio Zadar

Priznanje za promicanje i razvoj maslinarstva

07.03.2016.

11:41

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na nedavno održanoj maslinarskoj manifestaciji Maslina Split među 15 povelja koje su dodjeljene za promicanje i razvoj maslinarstva jedno je ime s područja Zadarske županije - povelja "Pavle Bakarić" za znanstveni rad u maslinarstvu otišla je u ruke mladog agronoma Šime Marcelića iz Preka.

Šime se posvetio istraživanju puljke i oštrice,  autohtonih sorti koje rastu samo u Poljani i Sutomišćici. 

500-injak stabala oštrice i toliko puljke je u Poljani i Sutomišćici, najvjerojatnije su prije nekih 300-400 godina došle s pomorcima iz Grčke ili Italije, ili su međusobnim križanjem nastale na Ugljanu. Jedinstvene su na cijelom Mediteranu. Profesor Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu radi DNA analizu koja je temeljna i koja će nam kroz nekoliko godina analiza i komparacija sorti dati i konačni odgovor.  - objašnjava Šime Marcelić. 

Šime je uz ostalo aktivan u udruzi senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea iz Zadra koja promiče  proizvodnju i konzumaciju visokokvalitetnih maslinovih ulja extra djevičanske kvalitete.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.