Hrvatski radio

Radio Zadar

17:19 / 07.04.2016.

Autor: Ante Kolanović

Problemi katastra na zadarskim otocima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dugi otok jedan je od hrvatskih otoka na kojemu još nije napravljena katastarska izmjera, što koči razvoj tamošnjih jedanaest mjesta. Izmjera je počela prije pet godina, novac je uplaćen, dio posla odrađen, no kad će se otočani napokon moći i upisati na svoju zemlju, nitko ne može ni pretpostaviti.

Dragi moji, je vi znate ki je problem katastra u Salima i na Dugom otoku? Ma, uostalom, ča vas briga! Fali more, drž' se kraja! - govori Ante Mihić, ravnatelj knjižnice u Salima. U tri rečenice sve objašnjeno i poslana poruka.

Katastarska karta Telašćice, parka prirode na Dugom otoku ručno je izrađena 1931., prisjeća se jedan od najstarijih Saljana. - Jerolim Armanini , saljski kroničar.

Jeste li stariji vi ili karta? A ja san stariji, a karta se činila kad san ja bija mali.

Prema njoj se i danas radi.

I što je novo legalizacija trebala riješiti. Međutim, nikad na kraj s legalizacijom. Zašto? E, i ja se pitan zašto. - dodaje Armanini.

Pitanje je na mjestu. Odgovor na njega zna saljski načelnik iako ne može ništa učiniti. U šest katastarskih općina na otoku elaborati su napravljeni, a još se nitko ne može upisati kao vlasnik. Razlog - vrlo prozaičan - suci su prezaposleni.

Mi nudimo da ćemo mi dodatno van ugovora financirati djelatnike suda da skinu ljude s biroa da - znači ono što se u toj našoj priči ispostavljalo kao problem - to je zapošljavanje državnih službenika - mi smo rekli - ne zapošljava se ovdje nikoga do penzije, ne uhljebljuje se, nego zaposlite ljude na određeno, mi ćemo podmiriti taj trošak. - objašnjava Zoran Morović, načelnik Općine Sali.

Općina je uplatila milijun i pol kuna, ispunila obveze, a posao će biti tko zna kad završen. Šteta je višestruka.

Općina Sali već nekoliko godina planira kako će napraviti dječji vrtić, sportsku dvoranu, ali i vatrogasni dom. Nikako to ne može napraviti sve dok ne završi katastarsku izmjeru. Inače, ova tri projekta su ukupno vrijedna više od 10 milijuna kuna. Sva tri spomenuta projekta Saljani će kandidirati za fondove EU-a. Valjana dokumentacija prvi je uvjet da bi se tražio novac od Europe. A tad će biti posla za sve građevinare na otoku...

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.