Hrvatski radio

Radio Zadar

Pročelnik Nekić: Ne očekujem veći broj djece do kraja školske godine

11.05.2020.

12:14

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Emica Elvedji/Pixsell

foto: Emica Elvedji/Pixsell

Foto: - / -

U 9 škola grada Zadra jutros je na nastavu došlo 82-oje od 3 i pol tisuće učenika nižih razreda. Očekivali smo tako slab odaziv, komentira za naš program pročelnik Joso Nekić. Imaju li sve škole dovoljno dezinfekcijskih i ostalih nužnih sredstava za borbu protiv koronavirusa, pitali smo:

Do sada niti jedna škola nije tražila pomoć oko toga, što se tiče materijalnih sredstava ima ih dostatno. Mislim da smo potpuno spremni za ovu situaciju, nitko nije jutros zvao u gradsku ustanovu što znači da je situacija pod kontrolom.

Pročelnik je komentarao i slab odaziv učenika u ovoj fazi popuštanja mjera: Imali smo anketu, nešto je manji broj djece stigao u odnosu na ankete ( 80-ak u odnosu na 100), to uvijek tako bude, roditelji se drže uputa HZZJZ-a, mi smo se pripremili i prihvatili djecu, riješili smo sve slabe točke, ide sve po planu pa ćemo vidjeti još ovih dana ali ja ne očekujem da će biti značajno veći broj djece do kraja školske godine.

Koja je to najslabija točka u pripremama škola bila? Pa to je bio eventualno veći broj djece u određenom trenutku, no to se nije dogodilo, roditelji su shvatili upute i tome se prilagodili - kazao nam je resorni gradski pročelnik Nekić.

20 učenika, odnosno 5 posto od ukupnog broja učenika nižih razreda koji pohađaju najveću zadarsku Osnovnu školu, Zadarski otoci, došlo je jutros na nastavu. Evo što je o organizaciji nastave za program HRT-a jutros kazao ravnatelj Davor Barić: Organizirana su u 4 grupe, s njima su 4 učiteljice, roditelji su im mjerili temperaturu i provjerili zdravstveno stanje, ovdje smo ih ispred školskog ulaza odvojili po skupinama, obrišu noge na dezinfekcijskoj barijeri, u WC-u peru ruke i tek onda ulaze u razred. Nastava je prilagođena mjerama, neće biti izvannastavnih aktivnosti, dopunska i dodatna nastava jako je skraćena, tjelesni -samo vježbe istezanja. Najveća grupa kod nas ima 6 učenika, u razredu od 30 mjesta, tako da mjesta za distanciranje ima. Nastavnici moraju pripremati vježbe i zadatke i za djecu koja su kući. Kad se grupa zatvori nije preporučljivo dodavati djecu naknadno. Prehrana : trenutačno je nema jer je zanimanje djece za boravak u boravku izostalo. Male marendice djeca nose sa sobom - izjavio je u našem programu jutros Barić.

Joso Nekić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.