Hrvatski radio

Radio Zadar

Prodajete nekretninu? Ne bez energetskog certifikata.

12.07.2013.

08:04

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 1. srpnja svaka zgrada koja se gradi, prodaje ili iznajmljuje mora imati energetski certifikat. Cijene za certifikaciju kreću se od 1.200 do maksimalno 3.200 kuna ovisno o veličini. Nekretnine bez energetskog certifikata ne mogu se prodati. Ako nekretninu iznajmljujete, također ćete morati ishoditi energetski certifikat. Za stanove do 50 kvadrata to ne treba.

Od 1. srpnja svaka zgrada koja se gradi, prodaje ili iznajmljuje mora imati energetski certifikat. Riječ je o dokumentu koji predočuje energetska svojstva zgrade. Cijene za certifikaciju kreću se od 1.200 do maksimalno 3.200 kuna ovisno o veličina zgrade, stana ili poslovnog. 

Energetski certifikat mora se priložiti uz kupoprodajni ugovor. To znači da se nekretnine bez energetskog certifikata ne mogu prodati. Ako planirate poslovni prostor ili stan iznajmiti, također ćete morati ishoditi energetski certifikat. Sam postupak nije pretjerano kompliciran, kaže naš sugovornik Goran Lijić.

"najvažniji su podaci o toplinskoj izolaciji i osnovnim karakteristikama vanjske ovojnice zgrade, a cilj su u konačnici preporukešto treba popraviti u stanu na zgradi kako bi se energetska svojstva građevine poboljšala"

kazao nam je inženjer Goran Lijić energetski certifikator. Za stanove do 50 m2 ne treba ishoditi energetski certifikat

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 h

Nadin 2022

Kušanje vina