Hrvatski radio

Radio Zadar

Prof. dr. Faričić: Ludar potpuno zabraniti!

28.01.2019.

08:27

Autor: rzd

Prof. dr. Faričić: Ludar potpuno zabraniti!

Prof. dr. Faričić: Ludar potpuno zabraniti!

Foto: - / -

Čije je more, tko ima pravo sudjelovati u ribolovu i kakav bi taj ribolov trebao biti?, pitanje je na koje će na Morskom utorku 29. siječnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici odgovor dati prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Hrvatska je primorska i pomorska zemlja. Logično je očekivati da će se na svim razinama odlučivanja i (su)djelovanja učiniti sve da se dragocjeni resursi Jadranskog mora koriste na održiv način, jedini prihvatljiv da bi se zaštitili morski ekosustavi. Među oblicima vrednovanja mora svakako je jedan od najvažnijih ribarstvo. Ono nije samo jedna od gospodarskih djelatnosti već i način života gotovo svih otočana i stanovnika velikog dijela kopnenoga obalnog prostora.

Ponosni smo nositelji višestoljetne maritimne kulture koja je bitna sastavnica našega identiteta. Međutim, među nama ima i onih koji su se narugali toj tradiciji, ali i budućnosti koja je pred nama, izlovljavanjem velikih količina ribe i drugih morskih organizama uz korištenje nedopuštenih alata ili u područjima i u vrijeme kada se u različitim povlasticama i dozvolama dopušteni alati ne bi smjeli koristiti. Najpoznatiji takav alat koji katastrofalno djeluje na morska staništa je mreža tramata, na ovom prostoru poznatija kao ludar.

- Teoretski je ribolov ludrom selektivan, ali zapravo to nije tako. Koriste se okićeni i neokićeni konopi  čija duljina višestruko nadilazi  predviđenu duljinu. Rezultat su opustošeni dijelovi akvatorija, a sve to nije uvijek lako utvrditi jer se često lovina koja nije konzumne veličine ili se ne uspije plasirati po očekivanim cijenama jednostavno uklanja bacanjem  u more. Nakon njihovih pohoda više nije moguće uloviti ribu niti za ručak u prosječno jednočlanim ili dvočlanim staračkim kućanstvima. Umnogome je prijeđena svaka moguća mjera: ne poštuju se ili se izigravaju zakoni i drugi normativni akti kao i višestoljetna nepisana pravila, ne primjenjuju se makar minimalna znanja o morskoj biologiji i zbiva se sve drugo što upućuje na stanje potpune društvene neodgovornosti i ekološke nesvijesti, ističe Faričić, predlažući da se ludar potpuno zabrani.

Nasuprot neodgovornim pojedincima, pohvalni su odgovornost i briga mnogih ribara koji optimalno koriste svoja znanja te svoje tehnike i alate i ne sudjeluju u tim nečasnim radnjama koje bi se mogle nazvati ihtiocidom.

Cilj je ovoga predavanja dodatno senzibilizirati javnost i ukazati na mogućnosti koordiniranoga i odgovornog upravljanja morskim resursima kao očekivanih aktivnosti sadašnjega naraštaja s pogledom u budućnost i osiguranja suživota naših potomaka sa svim raskošima morskog ekosustava koje nas još uvijek okružuju i obogaćuju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.