Hrvatski radio

Radio Zadar

Profesor Zdrilić: Obrovac može oživjeti agroturizam, no svi se moraju uključiti

27.01.2022.

09:04

Autor: Filip Buzov

Obrovac

Obrovac

Foto: AUTOR Slavko Midzor / Pixsell

O gospodarskim perspektivama Obrovca i uloge mladih u budućnosti ovoga mjesta koje rapidno gubi svoje stanovništvo - održana je ovih dana tribina u tamošnjoj srednjoj školi, a motivacijsko predavanje učenicima održao je profesor s Odjela za ekonomiju zadarskog Sveučilišta Ivica Zdrilić. 

Brojke su neumoljive - u posljednjih deset godina broj učenika u osnovnim školama pao je za 45 posto, a tu su i zabrinjavajući podaci o padu zaposlenosti, trenutno je zaposleno tek nešto više od 500 stanovnika dok je prije tridesetak godina ta brojka dosezala 3 i pol tisuće. Iako je za razvoj mjesta nužna lokalna kao i državna politika, profesor Zdrilić napominje kako su još važnije nove investicije i poduzetničke ideje, a priliku za novi početak obrovačkog kraja vidi u razvoju agroturizma. 

Ne ovisi uspjeh ili neuspjeh samo o lokalnoj vlasti, kao ni isključivo o stanovništvu, to su dionici u procesu, i svi oni moraju gurati taj kamen u isto vrijeme istom snagom, silom i punom motivacijom da bi se kamen pomaknuo prema naprijed. Reagirati treba što prije, jer svaki grad, svako mjesto ako padne ispod određenog broja stanovnika , onda počinje gubiti sposobnost ponovnog razvitka i napretka. Primjerice, u nogometu kada na teren izađete sa sedam igrača onda sudac prekida utakmicu.

izv. prof. dr. sc. Ivica Zdrilić, s Odjela ekonomije Sveučilišta u Zadru

predavanje

predavanje

Foto: Filip Buzov / /

Obrovac predavanje

Obrovac predavanje

Foto: HRT Zadar / /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.