Hrvatski radio

Radio Zadar

Profesorica geografije od danas je i soboslikar-ličilac

04.07.2018.

11:15

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / HRT Zadar

foto: SJM / HRT Zadar

Foto: - / -

Nakon jednogodišnjeg usavršavanja, 43 majstora u 13 različitih majstorskih zvanja primilo je danas diplome Obrtničke komore Zadar. Uz ostale diplome je tako dobilo 6 kuhara, 5 bravara, 11 frizerki, 3 elektroinstalatera, među ostalima i profesorica Luca Jović.

Luca Jović je od danas i majstor soboslikar- ličilac: Ja sam diplomirala na Sveučilištu u Zadru povijest umjetnosti i geografiju  i radim kao profesorica geografije u Strukovnoj školi , tamo sam dio sati predavala stručne predmete soboslikarima. Nisam za to bila u potpunosti stručna ali se na natječaj više od tri godine nije javljao nitko stručniji, pa sam stekla uvjete za polaganje majstorskog ispita i odlučila ga položiti kako bi te predmete mogla predavati u smjeru soboslikar-ličilac.

Na naše pitanje je li bilo teško raditi sa soboslikarskim valjkom gospođa Jović odgovara da nije: Navikla sam učiti u životu, malo me bilo strah tog praktičnog dijela ispita ali to je na kraju dobro prošlo, obradila sam i oslikala  jedan zid u školskoj zgradi . Obrtnička komora nudi puno mogućnosti, možete otvoriti svoj obrt, možete se samozaposliti, sad se nude i poticaji za samozapošljavanje, treba iskoristiti situaciju koja nam se nudi a ne dići ruke od svega – poručuje mlada profesorica-soboslikar.  

Na svečanosti dodjele diploma u zadarskoj Gradskoj knjižnici predsjednik zadarske Obrtničke komore Stipe Knežević čestitao je novim majstorima ponudivši logistočku pomoć komorinih službi u daljnjem radu i pozvavši ih da ne napuštaju Hrvatsku: Nemojte odlaziti vani, vi ste sada stekli maksimalno znanje i zvanje, stručni ste, kvalitetni, ostanite ovdje, nemojte tražiti kruha u drugim zemljama kad ovdje ima i pogače  - pozvao je Knežević.  

Lidija Udiljak iz Ureda za strukovno obrazovanje komore novim majstoricama i majstorima poručila je kako će diplome osim u osobnom usavršavanju imati i širu društvenu korist jer ćete vi u vašim radnjama obrazovati buduće majstore koji će putem naukovanja steći nužno iskustvo za otvaranje novih obrta jednog dana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.