Hrvatski radio

Radio Zadar

Proglašena elementarna nepogoda!

22.09.2017.

11:00

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Temeljem izvješća gradskih i općinskih povjerenstava, te Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Zadarske županije, župan Božidar Longin proglasio je elementarnu nepogodu uzrokovanu poplavama.

Elementarna nepogoda proglašena je za područje Gradova Zadar i Nin, te Općina Preko, Sv.Filip i Jakov, Poličnik, Kukljica, Ražanac, Pakoštane, Bibinje, Sukošan, Zemunik Donji, Pašman, Starigrad, Sali, Vrsi, Privlaka i Kali. proglašena je zbog poplava koje su poharale navedeno područje u razdoblju od 11. rujna 2017. do 14. rujna 2017 godine, i izazvale izuzetno velike šteta na stambenim i komunalnim objektima, infrastrukturi, školama i zdravstvenim ustanovama, gospodarskim objektima i na poljoprivrednim površinama. 

Štete se prijavljuju od danas do subote, 30. ovog mjeseca.

 

UPUTE ZA FIZIČKE I PRAVNE OSOBE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI U VEZI PRIJAVA ŠTETA OD ELEMENTARNE NEPOGODE

 

FIZIČKE OSOBE

  1. ŠTETE SE PRIJAVLJUJU GRADOVIMA I OPĆINAMA PREMA MJESTU PREBIVALIŠTA OŠTEĆENIKA ILI U GRADU/OPĆINI GDJE JE ŠTETA NASTALA AKO JE RAZLIČITO OD PREBIVALIŠTA  OŠTEĆENIKA.
  2. ŠTETE SE PRIJAVLJUJU U ROKU OD 8 DANA OD DANA PROGLAŠENJA ELEMENTARNE NEPOGODE.
  3. ŠTETE SE PRIJAVLJUJU NA POSEBNOM OBRASCU EN-P KOJI SE MOŽE DOBITI U OPĆINI/GRADU. UZ OBRAZAC EN-P POTREBNO JE PRILOŽITI DOKUMENTE O VLASNIŠTVU ILI KORIŠTENJU NA IMOVINI POGOĐENOJ NEPOGODOM. ŠTETA SE PROCJENJUJE U CJELINI ZA SVAKO DOMAĆINSTVO.
  4. ZA ŠTETE NA POLJOPRIVREDNIM POVRŠINAMA TREBA ZNATI PRILIKOM PRIJAVE BROJ KAT.ČESTICE KAO I NJEZINU POVRŠINU.

 

PRAVNE OSOBE

 

  1. PRAVNE OSOBE ZA PROCJENU ŠTETA MORAJU FORMIRATI STRUČNO POVJERENSTVO.  PRIJEDLOG ZA IMENOVANJE PREDSJEDNIKA I ČLANOVA (BROJ NIJE OGRANIČEN)  DOSTAVITI ŽUPANIJSKOM POVJERESNTVU ZA PROCJENU ŠTETA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA KOJE DONOSI RJEŠENJE O IMENOVANJU.
  2. ŠTETA SE PROCJENJUJE I PRIJAVLJUJE NA PODRUČJU NA KOJEM SE DOGODILA.
  3. ŠTETA SE PRIJAVLJUJE U ROKU OD 8 DANA OD DANA PROGLAŠENJA.
  4. ŠTETE NA IMOVINI PRAVNE OSOBE PRIJAVLJUJU NA OBRASCU EN-P. PRIJAVU ŠTETE POTPISUJE PREDSJEDNIK STRUČNOG POVJERENSTVA PRAVNE OSOBE I ODGOVORNA OSOBA.
  5. PRAVNE OSOBE UZ PRIJAVU PODNOSE:

-         Izvještaj u kojem se navode okolnosti u kojima je šteta nastala te njene kratkoročne i dugoročne posljedice za pravnu osobu

-         Iznos sredstava koja su dobivena ili se očekuju s naslova osiguranja imovine

-         Fotodokumentaciju iz koje se može dobiti uvid u opseg počinjene štete

-         Kopiju registracije tvrtke

-         Dokumente kojima dokazuju pravo vlasništva ili korištenja na imovini pogođenoj nepogodom

-         Izvorni primjerak dokumentacije s proračunom štete prema Metodologiji za procjenu šteta („Narodne novine“ 96/98).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.