Hrvatski radio

Radio Zadar

Proizvod sunca, mora, kamena i ljubavi

23.09.2016.

20:12

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proizvod sunca, mora, kamena i ljubavi. Tako o smokvi zbore oni koji od nje žive. Podsjetio nas je na to i nedavni deveti Festival smokava.

Proizvod sunca, mora, kamena i ljubavi. Tako o smokvi zbore oni koji od nje žive.
Nit varena nit pečena a tako dobro samlivena. - hvali se Eugen Novaković iz OPG-a Posedarje.

Kod Eugena svega. Okruglice, valjušci, energetske pločioce, smokvenjaci. Sve prirodno i zdravo.

Vrlo zahvalna voćka puna vitamina, vlakana bogata kalcijem. - kaže Eugen.

Svježa smokva je vrlo dijetalna može se jesti u velikim količinama bez bojazni o nakupljanju kilograma. - hvali smokvu Sandra Babac, organizatorica nedavno održanog Festivala smokava.

I vrlo je ukusna. Za ovaj mladi američki par pravo otkriće.

Dobro je! - kaže Ginger.

Dobro. Slatko, ali ne preslatko! slaže se Nick.

Probala sam. Odličan je. - kaže Jadranka.

Sviđa se smokva i domaćima i stranima. Iako pomalo meteopat, smokva je zahvalna biljka.

Ako vam smokva ne rodi..onda stvarno nešto nije u redu. vrlo zahvalna malo truda , a dosta daje. - upozorava Drago Drnić.

Posebno su ukusni džemovi od smokve. Pa i oni s dodatkom naranče ili kakaa.

Oni ljudi koji vole smokve vole probati svašta a oni koji ne vole kad vide da je neka kombinacija s čokoladom to ime se svidi.

Može se smokva kombinirati s različitim namirnicama. Primjerice sa sirom, bajamima, rikolom.

Može se svašta. Slana jela slatka jela. Ja je skoro najviše volim samu. Može se iskombinirati na razne načine. - kaže Sanja Dukić.

Pa i s ribom i pršutom.

Radili smo parfe od šanpjera zarolano u pršut i smokve umočene u aceto balsamico i to se sve sljubilo. Dobijete fantastičan okus. - ističe Robert Kuharski.

Slično kao i kod bifteka punjenog smokvama i začinskim biljem.

Jako interesantno jer je sezonska namirnica koja može i u slanoj i u slatkoj varijanti ići. - govori Smiljana Prtenjača.

Iako se čini kako je riječ o novotarijama u kulinarstvu...smokvu su u kuhunji koristili još stari Rimljani. A barem su oni znali što je dobro.

Apsolutno. Onisu koristili što su imali u prirodi i ono što su donijeli s putovanja. - upoznaje nas profesor Branko Tičić s Paga.

Svježa, a sušena smokva zvijezda je ovogodišnje Gastro smokve!

Ovo je u svojoj biti nemoguće. Oni su postupkom koji ulazi u sferu svemirske tehnologije osušene na način da sačuvaju hranjiva svojstva. - objašnjava Sandra Babac.

Smokva je fenomenalan proizvod. Jako puno proizvoda me oduševilo što se radi od smokve... - priznaje Renato Kraljev.

A smokva se može i piti..likeri od smokve posebno su popularni ljeti...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.