Hrvatski radio

Radio Zadar

Proizvođači višnje maraske ogorčeni

29.06.2015.

13:52

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put Maraska neće otkupljivati plod od svojih kooperanata što je proizvođače ovog vrijednog ploda itekako ogorčilo.

Pa ljuti smo mi svi i ogorčeni. Evo, ljudima po dva vagona će ostati na stablima i više, po tri i gdje će, što će. Ostat će za ptice... ne mogu ni ptice to stići pojesti toliko! - kaže Mile Škara.

Škarin sumještanin, Vlade Brkić prestao je s branjem.

Ovo će biti borba zato što nas je izdala Maraska.

Dvije trećine uroda uzgajivačima će jednostavno - propasti.

Oni su poticali, dovozili stabla u početku, nagovarali: sadite, proizvodite, nema problema, otkupljivat ćemo sve, neograničeno koliko ima. Koliko smo izdržali, od moje 2006. dosad - 9 godina, znači - kroz 9 godina su sve uništili i otkup i zatvorili vrata.

Tvornica je posljednjih godina zasadila višnje maraske na gotovo 200 hektara u Zemuniku. U priopćenju član Uprave Stipe Bevanda, među ostalim, kaže:

Priopćenje:

Tvrtka Maraska je ove godine donijela odluku da ne ide u otkup dodatnih količina višnje maraske. Ovakva odluka uvjetovana je i donesena poradi znatnog uroda na vlastitoj plantaži te količina koje trenutačno imamo na skladištu. Postojeće količine i novi urod više su nego dovoljni za proizvodne potrebe Maraske. Stoga smo donijeli odluku da ne stvaramo dodatno opterećenje i troškove za tvrtku.

Onima koji imaju ugovor, Maraska će otkupiti sav urod.

Od otkupa čuvene vam u Škabrnji, ostala je samo ova stara, ruzinava - kako se u Dalmaciji kaže, vaga koja pod orahom truli već pune dvije godine. Većinu stabala uzgajivači će posjeći. Neki su to već i učinili. A vaga će i dalje biti pod orahom, kao spomenik vremena kad se od višnje maraske moglo dobro živjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.