Hrvatski radio

Radio Zadar

Projekt "Bura" škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar

20.12.2016.

13:14

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slikovnica, scenski prikaz slikovnice te izložba slika, fotografija i uporabnih predmeta - sve je to proizašlo iz projekta Bura. Godinu dana provodio se u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, a sudjelovali su učenici i profesori iz svih odjela škole.

Inspiracija je bila Bura, lik iz prvoga hrvatskog romana Planine Petra Zoranića. Najprije je nastala slikovnica, čiji tekst potpisuje profesorica Šango Šimurina, a za vizualni identitet pobrinula se učenica trećeg razreda Viktorija Ilišević.

Viktorija Ilišević, učenica: Ajme to je bilo onako super iskustvo, taj proces je trajao neko vrijeme, drugo polugodište drugog razreda, ali je bilo lijepo i jako mi je drago što sam uspjela završiti.

Slikovnica je ubrzo dobila i svoj scenski prikaz, a prema njoj su nastali i ostali radovi.

Lea Ljuba Kocijan, voditeljica projekta: Dizajn odjeće, dizajn tekstila, grafički dizajn, fotografski dizajn, aranžersko scenografski dizajn.

Marina Lacić, učenica: Ja sam scenografski dizajn, postavljala sam gore izložbu i radila sam ove čaše, kuglice
Meni se to jako sviđa jer imamo komunikaciju s drugim ljudima i bude zanimljivo, profesori drugi koji nama ne predaju i tako.

Projekt Bura pokazuje kako nastava može biti interdisciplinarna te kako uspješno može spajati opće i strukovne predmete.

Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar: A mislim da je to baš ono što treba našem obrazovanju, da učenici budu kreativni, da se što više ostvaruju i da vide kako svoje znanje mogu primijeniti u stvarnom životu.

Projekt ima osnove za daljnje razvijanje. Razmišlja se o prilagodbi slikovnice različitim uzrastima ili njezinoj adaptaciji u crtani film. Želja je prevesti ju na strani jezik te projekt predstaviti i u inozemstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.