Hrvatski radio

Radio Zadar

Projekt DORAS: Teren na Novom Bokanjcu uredit će se za potrebe ranjivih skupina

03.05.2022.

12:21

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Projekt DORAS - ilustracija

Projekt DORAS - ilustracija

Foto: HGD Zadar / Radio Zadar

Hrvatsko geografsko društvo Zadar će u okviru projekta DORAS jednu zelenu površinu na Novom Bokanjcu urediti kako bi bila dostupna ranjivim skupinama . Riječ je o projektu koji je jučer u Gradskoj knjižnici predstavljenom javnosti u sklopu Tjedna znanosti.  


U okviru projekta DORAS- Dostupnost javnih usluga i zelenih površina za ranjive skupine- izrađen je zeleni urbani katastar grada , suvremenim tehnologijama snimljeno je svako stablo i travnjak u gradu, kaže voditeljica projekta, docentica Silvija Šiljeg s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru.  "Obrađujemo te podatke, upotrebljava se metoda standardna na razini EU, saznat ćemo koliko ima stabala i koje vrste", dodaje voditeljica projekta. Uvidom u taj katastar a nakon konzultacija sa stručnim službama grada, odabrana je jedna površina za projekt: Htjeli smo urediti površinu u onom dijelu grada koji nema uređenu zelenu površinu, a da joj gravitira što veći broj stanovnika. Uvidom u zeleni urbani katastar odluka je pala na površinu na Žmirićima, pored supermarketa Plodine na prostoru Novog Bokanjca. On ima visok udio mlade i zrele dobne skupine demografski prosperitetne, ta je površina zanimljiva jer je zadovoljila i kriterij dostupnosti -postoji već autobusna postaja i pristupni put invalidnim osobama.

S. Šiljeg

Ta zelena površina nije potpuno u vlasništvu grada, dijelom je pod Hrvatskim šumama no mi smo dobili zeleno svjetlo jer se radi o projektu EU socijalnog fonda, cilj nam je pokazati kako se uređuje zelena površina, s kojim sadržajima, za ranjive skupine - dodaje Silvija Šiljeg. Projektom će se ispitati i dostupnost javnih usluga ranjivim skupinama pa sudionici trenutačno anketiraju invalidne osobe, trudnice, starije osobe -koliko su im dostupne bolnice, škole, knjižnice. Projekt DORAS vrijedan je 450 tisuća kuna, cilj mu je zaustaviti diskriminaciju ranjivih skupina u lokalnoj zajednici- Korisnik je Hrvatsko geografsko društvo Zadar, partner je Sveučilište u Zadru. Više o tome govorimo u sutrašnjoj emisiji U objektivu Radio Zadra, od 12 sati i 15 minuta. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.