Hrvatski radio

Radio Zadar

Projekt English Friday: Pomorci sigurno plove engleskim jezikom

22.02.2019.

13:53

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Dok se u hrvatsko školstvo tek uvodi program Škola za život, zadarska Pomorska škola već ju drugu godinu dijelom provodi projektom English Friday. Ova škola je prva, i zasad jedina, obrazovna ustanova s područja pomorstva u Hrvatskoj koja čitav jedan nastavni dan izvodi na engleskom jeziku.

Komunikacija u pomorstvu je nulti uvjet, a engleski jezik je u toj priči primaran, kaže ravnatelj Svetko Perković. Zato je druga godina projekta English Friday u Pomorskoj školi pun pogodak:

I upravo ta intenzivnija ili dominantnija upotreba engleskog jezika van okvira nastavnog problema, mislim da je jedna od bitnih sastavnica tzv. Škole za život. Ja sam zahvalan mojim nastavnicima koji su to svjesno i odgovorno prihvatili i učenicima koji su to prihvatili skroz normalno.

Ne samo da su to prihvatili potpuno uobičajeno već nekima od njih ovo nije znatno drugačije od uobičajenog dana. Jedan o njih je i budući strojar Toni Šimičević koji dan engleskog u nastavi priželjkuje i češće:

Pa tjedno dva do tri puta, otprilike. Da se baš upoznamo s engleskim jezikom jer će nam trebati opet na brodu poslije.

Ipak, nije lako razumjeti sve, pogotovo kada je u pitanju matematika. Ali zato tu i jest ovaj projekt. Pa će i Šimi Buriću ubuduće biti lakše:

Pa je malo to problem... Da, malo.

Ali možda je Šime presamokritičan. Njegov profesor brodostrojarske struke predmeta, Leonardo Šango, tvrdi kako su engleskim vrlo dobro ovladali:

Pa jesu i to poprilično! Usuđujem se reći, neki čak i bolje od mene.

I bolje da je tako jer - što bolje svladaju engleski, to će im posao biti lakši:

I sva terminologija na brodu i službeni jezik bi bio engleski. Posebno što se tiče simulatora i programa jer i oni su na engleskom.

Profesorica geografije, Lidija Antišin, priželjkuje da se projekt English Friday proširi na još pokoji dan jer je učenička reakcija isključivo pozitivna:

Učenici su se malo potrudili govoriti na engleskom. To je ono što smo mi htjeli postići, da se malo oslobode i govore bez obzira rade li kakave greške ili ne.

Za opušteniji dio dana nastave na engleskom jeziku pobrinuo se američki profesor Rex Cammack sa Sveučilišta u Nebraski koji je održao predavanje o američkom nogometu.

ENGLESKI U POMORSKOJ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.