Hrvatski radio

Radio Zadar

Projekt „Reciklirajmo zajedno“ u Pomorskoj školi u Zadru

03.06.2017.

11:01

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga „Eko - Zadar“ u sklopu projekta Reciklirajmo zajedno održala je predavanje o selektivnom razdvajanju otpada na području grada Zadra. Predavanju su prisustvovali učenici i jedna učenica 1. a i b razreda Pomorske škole, nautičkog smjera te profesori Jurica Ruić, Antonio Zubčić i Marin Perinić.

Učenici su učili o selektivnom odlaganju otpada, vrstama otpada te o štetnom utjecaju nepropisno odloženog otpada. Učili su i o važnosti recikliranja i oporabe, a samim tim i smanjenju otpada u okolišu. Odlaganje papira i plastike  u posebne spremnike učenicima je poznato, međutim svega jedan učenik u svojoj kući razdvaja papir, dok PET otpad razdvaja svega 10% domaćinstava učenika. Edukacija o važnosti  selektivnog odlaganja izuzetno je bitna, kroz cijelo vrijeme trajanja školovanja. Učenici koji prihvate navike razdvajanja otpada, mogu biti pokretači pozitivnih promjena u svom domu, svojoj školi, a kasnije i na svom poslu. 

Svi učenici su dobili  brošuru „Možeš i ti“ koja ih podučava kako se i sami aktivno mogu uključiti u rješavanje različitih okolišnih problema te Vodič kroz pravilno odlaganje otpada na području Grada Zadra.

Projekt Reciklirajmo zajedno kontinuirano se provodi od 2004. godine. Cilj projekta je informiranje i educiranje javnosti o ispravnom razdvajanju otpada, oporabi te njegovom smanjenju. Tijekom trajanja projekta provedeno je 180 radionica i predavanja te su zastupljene sve dobne skupine. Radionice i predavanja provela su se u vrtićima, osnovnim, srednjim školama, domovima umirovljenika te u svim ograncima Gradske knjižnice. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.