Hrvatski radio

Radio Zadar

Projekt stoljeća za biogradsko područje

05.03.2018.

13:30

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Izvor: Grad Biograd na moru

Izvor: Grad Biograd na moru

Foto: - / -

Hrvatske vode uskoro bi trebale raspisati javni natječaj za izgradnju vodoopskrbnih projekata na širem biogradskom području. Dio je to velikog projekta Aglomeracije Biograd - Pašman - Tkon vrijedne preko 110 milijuna eura.

U rješavanje komunalne problematike na ovaj su način krenule i mnoge druge općine i gradovi, a sve bi se većim dijelom trebalo financirati sredstvima iz EU-fondova. 

Biogradsku aglomeraciju direktor gradskog Komunalca Marin Colić naziva projektom stoljeća. Tvrdi na ovom području nije bilo vrijednijeg i zahtjevnijeg projekta : Projekt je vrijedan 812 milijuna kuna, a to vam je red veličine 60-70 posto Pelješkog mosta, pa onda možete znati kolika je ta vrijednost i zašto ga zovemo projektom stoljeća. 

Na području grada Biograda te općina Pakoštane, Sv Filip Jakov, Pašman i Tkon naime do 2023.godine gradit će se dvije vodospreme, 6 crpnih stanica, 86 kilometara odvodnje i 132 kilometra kanalizacije. Kopneni dio mora se izgraditi do 2020.godine, a onaj otočni do 2023. Godine.
Već imamo građevinskih dozvola u vrijednosti od 100 milijuna kuna dodaje Colić. Nakon što se riješi kopneni dio aglomeracije, prelazi se na otočni. Načelnik općine Pašman Krešimir Ćosić navodi što dobivaju njegovi žitelji: Dobivamo kompletnu mrežu infrastrukture kanalizacije i pojačanje za vodu jer, iako je Pašman s 90 posto pokriven vodom, ljetni često znamo imati nestašicu. Radit će se jedna vodosprema, postaviti veće cijevi za vodu i kanalizacija za svaku kuću.
Zašto su jedinice lokalne samouprave odabrale upravo aglomeraciju za rješavanje infrastrukturne problematike? Male jedinice lokalne samouprave nemaju ni tehničkih ni financijskih mogućnosti da to samostalno izvedu. Aglomeracija je forma za izvođenje tog rješenja, jer Europska Unija ne želi puno malih rješenja nego jedno jednostavno rješenje na što većem obuhvatu. Uz to, cijena vodne usluge u konačnici ne smije preći više od 2,5 posto BDP-a na tom području gdje se to radi - pojasnio je za naš program Marin Colić.
72 posto ovog mega projekta financirat će se eu-sredstvima,  a ostatak državnim i lokalnim proračunima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.