Hrvatski radio

Radio Zadar

Projekti u Parku prirode Vransko jezero

05.10.2015.

14:18

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Park prirode "Vransko jezero" nalazi se na popisu svjetski važnih močvara, i od iznimne je važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica. Povodom Dana parka, danas su predstavljeni tekući i budući projekti, koji će doprinijeti još boljem predstavljanju njegovih prirodnih ljepota.

U Parku su sada dva velika gradilišta, kazao nam je ravnatelj, Danijel Katičin. Jedno od njih je obnova poučne staze, za koju su dva milijuna kuna osigurana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a dva milijuna iz projekta Natura 2 000. Što se još radi?


Novo pontonsko pristanište na sjevernoj strani jezera na predjelu Bašinka, ispod Kamenjaka, najatraktivnijeg vidikovca i najljepšeg pogleda u Hrvatskoj, a upravo smo u pripremi, potpisani su svi ugovori za obnovu kompletne signalizacije u parku i oko parka Vranskog jezera.


Postoji i problem s kojim se suočavaju i koji nastoje riješiti:


Problem je što nemamo integralni sustav posjećivanja. Dakle, kad posjetitelj dođe u park, ne može ući u park i obići naše glavne atrakcije, pa onda izaći va, nego od atrakcije do atrakcije mora izlaziti izvan parka i raditi veliki krug da bi došao na slijedeću točku koja je u parku. To upravo mislimo premostiti nabavkom električnog broda za 60-tak putnika. Naručili smo projekt i imamo namjeru do kraja ove godine raspisati natječaj, a mislimo po našem planu da bi on trebao zaploviti na ljeto ili proljeće 2017.


Najveći problem za sada je dovesti struju na lučicu Prosika, koja je, u ovom trenutku i jedina uređena, a osim pontonskog pristaništa Bašinka, u budućnosti će biti potrebno još urediti lučicu Crkvine, a potom se planira izgradnja još jedne - Drage zapad, zaključio je predstavljanje projekata ravnatelj Danijel Katičin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.