Hrvatski radio

Radio Zadar

Promidžba Arheologije jadranske plovidbe i brodogradnje

24.02.2019.

13:07

Autor: HRT Radio Zadar / UniZD

foto: Sveučilište Zadar

foto: Sveučilište Zadar

Foto: - / -

U Arheološkom muzeju u Zagrebu sutra počinje ciklus javnih događanja kojima će zagrebački Arheološki muzej i Sveučilište u Zadru predstaviti rezultate projekta „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje".

Osim predavanja namijenjenih široj javnosti, ciklus uključuje prigodnu izložbu pod naslovom Ploviti se mora - Jadranski tradicijski brodovi i barke te predstavljanje knjige na temu istraživanja kasnoantičkog brodoloma kod otočića Veli Školj - kazala nam je dr. sc. Irena Radić Rossi.

Sveučilište u Zadru poziva na Ciklus javnih događanja na temu projekta „Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje“ / Archaeology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring (AdriaS), u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru.

Od 25. veljače do 7. studenoga 2019. u Arheološkom muzeju u Zagrebu bit će predstavljeni rezultati interdisciplinarnih istraživanja tehnološkog razvoja plovidbe i brodogradnje na hrvatskom Jadranu od prapovijesti do novoga vijeka, proistekli iz projekta AdriaS (HRZZ IP-09-2014-8211). Aktivnosti projekta uključuju povijesna istraživanja, arheološka iskopavanja, primjenu novih tehnologija u dokumentiranju podvodnih arheoloških nalazišta, numeričko modeliranje i eksperimentiranje u domeni virtualne stvarnosti te promidžbu postignutih rezultata u stručnoj i široj javnosti.

Osim uvodnog predavanja, početak ciklusa obilježit će i prigodna izložba pod naslovom PLOVITI SE MORA – Jadranski tradicijski brodovi i barke, kojom će se javnosti predstaviti razni tipovi tradicijskih plovila u umanjenome mjerilu 1:10, koji su rezultat autorovog dugogodišnjeg predanog rada na očuvanju baštine hrvatske tradicijske brodogradnje.

U okviru Festivala arheološke knjige FestArK 2019. bit će predstavljena prva knjiga iz biblioteke Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje na temu istraživanja kasnoantičkog brodoloma kod otočića Veli Školj pred Pakoštanima i njegovog geološko-geografskog i kulturno-povijesnog konteksta, koje je u Hrvatskoj iniciralo razvoj znanstvene discipline arheologije broda prema suvremenim metodološkim načelima.

- Ciklusom događanja željeli bismo s javnošću podijeliti uzbuđenje starih i novih povijesnih i arheoloških otkrića, ushićenost novim tehnologijama koje nam pomažu dosegnuti prošlost i oduševljenost rezultatima numeričkog modeliranja i eksperimentiranja u domeni virtualne stvarnosti. Željeli bismo također potaknuti mlade naraštaje na brigu o znanjima i vještinama koje su čovjeku tisućljećima omogućavale život na morskim obalama u potpunom skladu s prirodom, kaže glavna istraživačica dr. sc. Irena Radić Rossi.

 

Irena Radić Rossi, izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.