Hrvatski radio

Radio Zadar

Promjena vremena za ribolovce znači veću ugodu na moru i u ribolovu

16.09.2022.

08:18

Autor: Boris Bulić

U obalnom ribolovu je situacija malo drukčija i to ponajprije zbog činjenice da su obalni ribolovci manje mobilni od onih koji love iz barke.

U obalnom ribolovu je situacija malo drukčija i to ponajprije zbog činjenice da su obalni ribolovci manje mobilni od onih koji love iz barke.

Foto: Boris Bulić / Radio Zadarf

Kao što svi možemo jasno vidjeti, ljeto nam je otišlo. Naravno, bit će još toplih dana u kojima ćemo uživati pri čemu će mnogi od nas još koji puta i zaplivati, ali onih vrućina koje su do prije par dana bile itekako stvarne i prisutne, više nema. 

Ciklone koje slijede jedna za drugom i koje nam donose kišu i vjetrove poprilično će spustiti temperature. Naravno i kut upad sunčevih zraka više nije jednak tako da i u sunčanim razdobljima neće više biti onog osjećaja prženja.

A sve to skupa otvara vrata jednoj novoj dimenziji, barem kada je ribolov u pitanju.

 Za ribolovce takav razvoj događaja znači prvenstveno, premda s obzirom na najavljene vremenske uvjete može zvučati paradoksalno, veću ugodu na moru i u ribolovu.

 Naravno, za iznimno lošeg vremena, a što znači kada je velika kiša ili jako jugo, nitko neće loviti jer uvjeti za ribolov naprosto nisu povoljni. Izuzetak su jednino profesionalni ribari koji unatoč vremenskim neprilikama moraju odraditi svoj posao, no ni oni, kad je baš ružno, ne idu na more.

No zato u svim onim periodima kada vremenske prilike nisu ekstremne ribolovci mogu uživati do maksimuma. Temperature nisu nepodnošljive što znači da nema onog neugodnog znojenja i dehidriranja, pri čemu i ulov ne treba tako panično sklanjati u hlad i na led.

A što se ribolovnih tehnika tiče, tu pak nastupa pravo obilje jer praktički nema tehnike koja neće donijeti rezultat.

Bez obzira za kakvu se tehniku odlučili, naravno, ako se ispoštuju sva ribolovna pravila koja ta tehnika zahtijeva i traži, ulov bi trebao biti bogat.

 Riblji metabolizam je trenutno takav da će riba u najvećem broju slučajeva bez oklijevanja prihvatiti ponuđenu ješku, bio to kakav komad srdele ili pak varalica.

Periodi u kojima riba miruje i ne grize su puno kraći nego, recimo, prije mjesec dana, kad bi se dogodilo da cijelo prijepodne prođe bez konkretnog griza.

Sada je situacija za sve ribolovce puno povoljnija tako da se u ribolovnu avanturu mogu upustiti svi koji imaju imalo sklonosti prema ribolovu.

Naravno, svi bi voljeli čuti koja bi tehnika mogla donijeti najbolji uspjeh, a što zapravo ponajviše ovisi o ribolovcu, osobnim sklonostima, korištenom priboru i spretnosti.

Tako će se recimo u ribolovu kančenicom tijekom dana dobro loviti arbuni i ostala riba dna, dok će noćni ribolov ribolovne kante napuniti fratrima.

 Jigeri i općenito svi oni koji su skloni lovu s jigovima, zokama, kaburama i inchiku varalicama, mogu također računati na bogate ulove u kojima će dominirati kovači, zubaci i škrpine.

Ljubitelji teške panule mogu na svojim panulaškim đitama očekivati brojne zubace, dok svi oni koji vole lakše verzije mogu potražiti brze pučinske lovce poput palamida i luceva kojih još uvijek ima dovoljno da se trud isplati.

Naravno, sve ovo ima smisla ako se lovi na provjerenim pozicijama i u vrijeme kada vremenske prilike to dopuštaju.

U obalnom ribolovu je situacija malo drukčija i to ponajprije zbog činjenice da su obalni ribolovci manje mobilni od onih koji love iz barke.

Dakle, uzobalje je još uvijek puno sitne ribe koja je malo kome ciljana lovina, a s čijim oštrim zubima treba znati izaći na kraj.

 Ukoliko se lovi na fermu tada treba ili ješku dobro armirati silikonskim koncem ili je dovoljno često provjeravati kako se ne bi dogodilo da u moru leže potpuno ogoljene udice.

 Druga tehnika koja može polučiti vrlo dobre rezultate je spinning jer se u moru zamućenom od kiše brancini, ali i drugi predatori oportunistički približavaju samom kraju.

 Naravno, ne smijemo zaboraviti ni eging, jer su i lignje počele prilaziti obali i sve se bolje love, naravno, u suton i u prvom dijelu noći.

 No bez obzira za koju se varijantu odlučili, jako je važno da budete spremni na moguću kišu, iznenadne neverine, kao i vrlo opasnu grmljavinu jer je doba godine u kojem se nalazimo zapravo ispunjeno vrlo varljivim i teško potpuno predvidivim vremenskim uvjetima.

 Zanimljivost koja će obilježiti ovaj ribolovi vikend je sportskoribolovno natjecanje koje će se održati na Viru u domaćinstvu ŠRD Vir - Vir. Riječ je o Državnom ekipnom natjecanju u tri kategorije, U-16, seniorke i seniori. Logistička baza je kao i uvijek, kada je ovaj klub organizator, konoba Kod Spavalice.

Pa tako svi koji žele vidjeti kako izgleda sportski ribolov s obale po uvjetima koje većina ribolovaca zapravo izbjegava, mogu navratiti i baciti oko te teko možda ubrati nekakav detalj koji im može pomoći u njihovim budućim ribolovnim podvizima.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.