Hrvatski radio

Radio Zadar

Promovirani novi majstori i majstorice

12.07.2016.

13:04

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija dobila je 40-ak novih majstora i majstorica zanata. Diplome su im uručene na skromnoj svečanosti u Gradskoj knjižnici. Na istoj svečanosti paškom obrtniku Andreji Bukši uručeno je priznanje Zlatne ruke – najveće priznanje Hrvatske obrtničke komore.

Helena Sikirić i Matija Romić su frizerke. Oni su majstorice svoga zvanja i zanata, a stečena kvalifikacija jednako vrijedi u svim zemljama Europske unije no zasad im posao izvan domovine ne pada na pamet.

Otvorit ću u Bibinjama salon – kazala nam je Helena. Diploma joj puno znači. Nisu više kaže obični majstori već mogu otvoriti svoj obrt i raditi.

Nadam se da ću naučnike usavršavati jer su i mene usavršili. Nadam se da će ljudi biti jako zadovoljni – kazala je Matija.

Živko Čilaš je kuhar–majstor. Iako ima dugogodišnje iskustvo i rad u struci morao je polagati majstorski ispit bez kojeg ne može dobiti licencu za stručno usavršavanje djelatnika. Kako opisuje svoje zanimanje i što preporučuje mladima:

Dosta zanimljivo, plemenito. Ja sam godinama u tome pa nadam se da će još trajati. Preporučio bih da se ne boje, da je to zanimljivo i kao što sam rekao plemenito.

Bilo je tu i majstora automehaničara, vodoinstalatera, keramičara, ukupno 13 različitih zanimanja. Pa ipak, ne umanjujući značaj drugih zanimanja, predsjednik Obrtničke komore Zadar Stipe Knežević izdvaja ugostiteljstvo kao djelatnost u kojoj su najveće potrebe za majstorima:

Kuhar, konobar, slastičar – to su one djelatnosti koje su sad najkorisnije.

Upravo se ugostiteljstvom i trgovinom već tri desetljeća bavi Andreja Bukša iz Paga, ovogodišnji dobitnik priznanja Zlatne ruke:

Odmah na početku vam mogu reći da sam jako ponosan i zapravo iznenađen jer Pag je relativno malo udruženje i mislim da je to uspjeh i priznanje meni i mom udruženju i komori u kojoj sam dugo već godina aktivan.

Priznanje je tim značajnije što je Bukšu za ovu nagradu predložio  predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec, dok ostale kandidate uglavnom predlaže članstvo gradskih i županijskih podružnica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.