Hrvatski radio

Radio Zadar

Pronađena najstarija boća na otoku

30.05.2020.

08:50

Autor: HRT Radio Zadar

izvor: Općina Vir

izvor: Općina Vir

Foto: - / -

U dvoru Vučetića Brkljačinih u ulici Put Nacelja pronađena je u zemljanom terenu ispod balature najstarija boća na Viru, kojom se u istoj ulici igralo u šezdesetima i početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Ovaj 60-godišnji sportski rekvizit izrađen je na tradicionalan virski način od drva crnike, a majstorsko je djelo Ive Vučetića Blažovog, svojedobno poznatog virskog izrađivača boća i koječega još.

- Bio je za sve i bavio se svim i svačim. Boće je Stric Ive izrađivao od panja crnike kojega bi izvadio iz šume, a onda bi ga doma vješto oblikovao - kaže Mirko Vučetić koji je u djetinjstvu i mladosti brojne sate proveo boćajući sa svojim Brkljačinima i Kapovićima Zalinima. Njima je boćalište uz Put Nacelja bio domaći teren.

- Sjećam se takvih boći iz mladosti. S njima smo igrali u ulici - svjedoči virski boćarski veteran i kapetan Boćarskog kluba Vir Ante Kapović. Pored Mirka Vučetića i Ante Kapovića, na boćalište su od Brkljačinih i Zalinih dolazili još Darko Kapović, Tome Kapović, Ive Vučetić i drugi.

- Govorili smo da idemo na boće u ulicu. Kada je bilo vrijeme praščevine, pitali bi strica Ivu možemo li nakon marende igrati na boće do dva-tri sata popodne kada se išao sjeći prasac. Nakon toga obično su se igrale karte, trešeta i briškula - prisjeća se Mirko veselog okupljanja u Putu Nacelja i mladenačkog zanosa. Svjedoči također kako je Vir nekad imao desetine terena za boćanje, pa se, među ostalim, igralo i kod crkve svetoga Jurja. Na Viru se boćalo uglavnom u zimskom periodu, rjeđe ljeti, pa bi se boće u mirovanju mazale domaćim gnojivom kako se ne bi sušile. Tako su dobivale otpornost, jer bi u suprotnom pucale na pola od silovitih virskih izbijača. Boćanje na Viru bilo je vezano uz velike blagdane i državne praznike, kada su se igrali parovi, trojke, petorke, pa čak i boćarske osmorke. Teren je tada zbog zahtjeva igre bio kod sadašnje Općine Vir.

- Igrali bi za blagdane kada su na Vir dolazili Virani iz Rijeke. To su bile prave fešte, jer je demižana bila u kapelici, pa su vino mogli piti svi koji bi došli, odnosno igrači i publika - svjedoči Mirko Vučetić nekadašnjim boćarskim i svenarodnim veseljima na otoku. Ovaj je pronađeni primjerak virske tradicionalne boće, u vještim rukama virskih boćara, sigurno sudjelovao u nekima od njih.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.