Hrvatski radio

Radio Zadar

Pronađena uginula glavata želva

05.08.2015.

12:47

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski centar 112 jučer je dobio dojavu o pronađenoj uginuloj glavatoj želvi na plaži u mjestu Ljubač. O svemu je obaviješten Državni zavod za zaštitu prirode.

Glavate želve žive do 60 godina, a spolno sazrijevaju sa 15 do 20 godina. Tijekom sezone razmnožavanja ženke plivaju prema pješčanim plažama na kojima su se izlegle i tamo polažu 80 do 120 jaja. Glavata želva tijekom sezone može imati 3 do 4 gnijezda, no jaja polaže tek svake 3. ili 4. godine. U slučaju da je kornjača uznemirena prilikom izlaska na obalu, odmah se vraća u more te odgađa odlaganje jaja.

Nakon što se izlegnu, male kornjače žure prema moru, orijentirajući se prema mjesečevu odrazu. Kada se nađu u moru orijentiraju se urođenim osjetilom za Zemljino magnetsko polje. Od ulaska u more u životu morske kornjače započinje razdoblje koje nazivamo "izgubljenim godinama" stoga što nam nije poznato kuda odlaze i kako žive sve do postizanja spolne zrelosti i povratka na plažu na kojoj su se izlegle. Od svih izleženih mladunaca samo ih 0,1% dosegne spolnu zrelost.

Možda najveću opasnost morskim kornjačama predstavlja interakcija s ljudima. Iako su zaštićene, često se zapliću i hvataju u ribarske mreže. Procjenjuje se da se svake godine samo kočama u istočnom Jadranu slučajno uhvati 2500 kornjača! Još oko 3600 ulovi se godišnje na zapadnom Jadranu. Vrlo često se uhvaćene kornjače nalaze u hibernaciji ili zimskom snu. U tom ih slučaju treba oživjeti prije vraćanja u more, jer se inače mogu utopiti.

 Morske kornjače ponekad progutaju izgubljene ili bačene ribarske udice, a svake ih godine na tisuće ugine zbog progutanih plastičnih vrećica, dijelova boca i ostalog smeća koje se baca u more jer plastične vrećice i otpad što pluta po površini mora kornjačama liče na meduze kojima se hrane. Razvoj turizma ugrozio je i mjesta na kojima polažu jaja. Svjetlost i buka ih plaše i dezorijentiraju, te predstavljaju velik problem kako za mlade, tako i za odrasle morske kornjače.

   izvor:Plavi svijet

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.