Hrvatski radio

Radio Zadar

11:38 / 12.10.2020.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Propada li novac za dogradnju luke Sali ?

foto: Simulacija dogradnje, cpa-zadar.hr

foto: Simulacija dogradnje, cpa-zadar.hr

Foto: - / -

Loša vijest za Dugootočane : natječaj za izvođača radova na dogradnji luke u Salima, projektu koji bi znatno unaprijedio sigurnost i funkcionalnost te važne nautičke luke, bit će najvjerojatnije poništen. Komentar smo zatražili u Županijskoj lučkoj upravi.

Dvije ponude pristigle na javni natječaj 60-ak su posto veće od planiranih sredstava za ovaj projekt, navodi ravnatelj Županisjke lučke uprave Davor Škibola. Na natječaj se javila tvrtka Kali gradnja s ponudom od 67,3 milijuna kuna te Aqua Mont iz Beograda s ponudom od 68, 2 milijuna kuna. Škibola za naš program komentira probijanje plana: 27 milijuna kuna su ponude više od planiranog i jednostavno ćemo natječaj poništiti i ići u novi, samo hoćemo li uspjeti cijeli taj projekt provesti i završiti s obzirom na ulazak u novo razdoblje ne znam. Naime počinje novo razdoblje EU fonda konkurentnost i kohezija, pa ako ne ispijemo sada konkurirat ćemo za sljedeće razdoblje 2021 – 2027. - navodi Škibola.

Pitamo znači li to da će osiguranih 40 i pol milijuna kuna za ovaj projekt, od čega je 85 posto europskih sredstava a ostalo Ministarstva mora, propasti ? Neće propasti definitivno, u srijedu je sastanak u središnjoj Agenciji za upravljanje Eu-projektima i u Ministarstvu, vidjet ćemo ima li u toj omotnici dovoljno novca, pokušat ćemo zatvoriti tu priču, a ako ne bude išlo, idemo na novi poziv EU fonda.  

Saljska luka , planirano je , ovim bi projektom dobila 100-injak metara dužu obalu te uz novi lukobran koji bi je zaštitio od južnih vjetrova, postala siguran zaklon i većim nautičkim plovilima koja vez u Salima traže na putu prema kornatskom arhipelagu. Na potezu je Ministarstvo mora.

Škibola o ponavljanju natječaja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.