Hrvatski radio

Radio Zadar

Proračun Biograda iznad 200 milijuna kuna

29.11.2018.

09:13

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Na sjednici Gradskog vijeća Biograda jučer je izglasan proračun za iduću godinu koji prelazi 200 milijuna kuna. Za vladajuće je proračun optimističan i razvojan, dok za oporbu predstavlja listu dobrih želja, a u nekim stavkama je i rastrošan.

Najveći prigovori upućeni su zbog plana nabave novih vozila. Da je proračun "napuhan" priznaje i gradonačelnik Ivan Knez uz objašnjenje kako se to radi zbog projekata koje žele realizirati kroz EU fondove i državne natječaje.

Ako ćemo se držati realnog proračuna on iznosi 23 milijuna kuna no treba znati kako u tom slučaju nema razvoja grada - poručivao je oporbi gradonačelnik Knez.

U planiranim razvojnim programima za iduće tri godine stoje stavke o nabavi vozila - službenog i komunalnog, a ni slova o gradnji Doma za starije i nemoćne, uređenju škole - nabrajala je SDP- ova vijećnica Slavica Jeličić kojoj se pridružio i vijećnik Modesa Ante Fuzul:  Slažem se sa Slavicom da kupnja osobnog vozila ne može biti ni razvojan ni kapitalni projekt, ali eto mi ga već drugu godinu gledamo u proračunu, 200 tisuća kuna da je normalna cifra, a vi vozite auto od 80 tisuća, da istina je, ali ja vozim samo do Zadra -  odgovorio je gradonačelnik Knez koji je više puta istaknuo kako je vozni park zastario te je u svom stilu ponudio i drugo rješenje. ( Imamo dva vozila koja su stara preko 14 godina, velika sredstva izdvajamo za putovanja, ako ćemo odustati od kupnje vozila, onda je najbolje tu ispred Gradske uprave zavezati dva magarca - poručivao Knez .) 

Što se radi na očuvanju okoliše s naglaskom na park šumu Soline - bila je tema jedne od rasprava na sjednici Gradskog vijeća Biograda. Gradonačelnik Ivan Knez rekao je kako su veliki napori ulaženi u čišćenje i održavanje te šume u kojoj su lanjske godine zabilježeni i paleži. Dugoročni plan je to područje ograditi te na taj način dodatno zaštiti - poručio je biogradski gradonačelnik uz napomenu kako šuma nije u vlasništvu grada.

Na Aktulanom satu - oporbeni vijećnici upitali su i razmišljaju li čelnici Biograda o ukidanju prireza te zašto se ne ulaže više u školstvo i kulturu. Pitanje prireza otvorila je SDP-ova vijećnica Slavica Jeličić koja je tražila i podatke o prihodima od boravišne pristojbe te broju ostvarenih noćenja. Vijećnik s Liste grupe birača - Antoni Rudić prozvao je vladajuće da grad godinama čeka na kulturne sadržaje poput kazališta i kina.

Ove godine došli smo blizu brojke od milijun i 300 tisuća noćenja, a krenuli smo od 450 tisuća odgovorio je - gradonačelnik Ivan Knez koji je više puta poručivao kako treba biti realan kada se od grada traže razna ulaganja jer izvorni godišnji prihodi nisu veliki. Što se tiče prireza i dohotka to ne ukida nitko, svi gradovi to imaju , 1.9. bit će otvorena knjižnica i sveučilište svi gradovi to imaju , zajedno s još jednim smjerom to je gastronomija, ali ja vas pozivam ako imate još nekoga, tko je zainteresiran za to kino i kazalište, da se javi, napravit ćemo natječaj, to su veliki izdaci.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.