Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosinac u Preku

09.12.2016.

08:59

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložbe, radionice otočni sajam. Sve se to ovoga prosinca događa u Preku. A počelo je izložbom dokumentarnih fotografija... .

Dvadeset i sedam fotografija, šest autora, nekoliko izložbi iza njih, a sada se mogu pogledati i Preku.

Andrina Luić, udruga Cro naves: Važno je reći da su one dokumentarističke, i da su nastale u jednom trenutku kada je Hrvatska bila zvijezda, iz velike pomorske velesile kao što su Italija, Nizozemska i Francuska.

Tako su se predstavile trupice, batane, gajete, drevni brodovi koje rijetko srećemo u plovidbi morem.

Ivica Luković, umirovljeni kapetan fregate: Svaki kantun svijeta ima svoj brod, a mislim da mi nismo ni svjesni koliko su naši brodovi važni i vrijedni.

A da su otočani vrijedni dokazuju radionice na kojima se svašta može naučiti. Od crtanja čestitki do izrade božićnih ukrasa.

Kristina Masar, Preko: Sada imamo nešto jednostavnije za mlađe, to su scvječnjaci od soli i kredepa ćemo ih slasgati u čašice i na vrh ide lučica.

Nakon radionica, ima još razloga da posjetite otok.

Mladenka Mašina, ravnateljica POU Dom na žalu: Preko otočni sajam održat će se 16, 17 i 18 u Domu na Žalu na tom otočkom sajmu prodavat će se uglavnom otočki proizvodi koji su uglavnom otočke žene radile po kućama u zimsko doba.

Cijeli program traje do kraja godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.