Hrvatski radio

Radio Zadar

Prošla godina najbolja za zadarsko gospodarstvo

09.11.2020.

12:48

Autor: Božidar Kolega

Prošla godina najbolja za zadarsko gospodarstvo

Prošla godina najbolja za zadarsko gospodarstvo

Foto: - / -

Dok se bliži kraj godine, a zadarski poduzetnici zbog korona krize sve teže spajaju kraj s krajem, gotovo nerealnim čine se rezultati zadarskog gospodarstva 2019. godine koje je objavila županijska Gospodarska komora Zadar.

Ukratko, zadarsko gospodarstvo prošle je godine srušilo sve dosadašnje rekorde. Ukupni prihodi zadarskog gospodarstva prešli su 2019. 16 milijardi kuna, a dobit zadarskih poduzetnika dosegnula je gotovo milijardu kuna, odnosno bila je za 54 posto veća nego 2018. godine.  To je ujedno i najveća godišnja dobit gospodarstva Zadarske županije u modernoj hrvatskoj državi, iznose u zadarskoj Gospodarskoj komori.

Prošle  godine bilježimo i najmanju nezaposlenost, u prosjeku 15 posto nižu nego 2018. godine. Najveći rast bilježe trgovina, i građevinarstvo koje je nakon izlaska iz višegodišnje krize prošle godine imalo sjajne rezultate - broj zaposlenih povećan je za 22 posto u odnosu na prethodnu godinu, a prihodi su povećani za 29 posto. Smanjenje prihoda pokazali su jedino sektori poslovanja nekretninama i financijske djelatnosti i osiguranja.

Ipak, cjelokupno zadarsko gospodarstvo u većini je pokazatelja uspješnosti premašilo dosad najuspješniju,  2018. poslovnu godinu. Međutim sa strepnjom se očekuju rezultati tekuće godine. Učinak pandemije koronavirusa imat će velik negativan učinak na svjetsko, hrvatsko, pa i gospodarstvo Zadarske županije, a uz smanjenje gotovo svih pokazatelja uspješnosti, mogu se  očekivati i promjene u strukturi gospodarstva, ističu u zadarskoj Gospodarskoj komori. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.