Hrvatski radio

Radio Zadar

Proslava 500. obljetnice Gospina ukazanja u Ninu

01.05.2016.

13:04

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nin je središnje Marijansko svetište Zadarske nadbiskupije. Već 5 stoljeća očuvana je tradicija vjerovanja u čudotvorno Ukazanje Majke Božje koja se slavi pod nazivom Gospa od Zečeva. Središnja proslava 500.te obljetnice održati će se u ponedjeljak 02.05.

Proslava zavjetne svetkovine Gospe od Zečeva i 500. obljetnice Gospina ukazanja (1516.-2016.) slavi se u ponedjeljak 2. svibnja u Ninu, središnjem marijanskom svetištu zadarske nadbiskupije i jednom od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Svečanost se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.  

Svečano misno slavlje u 11,00 sati i procesiju kroz mjesto predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Središnje misno slavlje u 18,00 sati, potom i procesiju s čudotvornim Gospinim kipom predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH. U ninskom svetištu u danima te proslave vjernici mogu dobiti potpuni oprost uz ispovijed, pričest i molitvu na nakanu Svetog Oca. 

Znanstveni kolokvij o Ninskoj biskupiji i čašćenju Gospe na ninskom području povodom 500. obljetnice svetkovine Gospe od Zečeva održava se u utorak 3. svibnja u 19,00 sati u župnoj dvorani u Ninu. Na kolokviju će izlagati predavači: prof. dr. Damir Magaš - 'Prostor Ninske biskupije', dr. Martina Dubolnić Glavan - 'Kulturni krajolik Zečeva u svijetlu materijalnih ostataka', mr. don Zdenko Dundović - 'Ninski kaptol i nadarbina Gospe od Zečeva', dr. Marija Dejanović 'Svetkovina Gospe od Zečeva'. U glazbenom dijelu sudjeluju Tamburaški orkestar KUD-a Branimir i klapa Condura. Kolokvij priređuje Društvo za povjesnicu 'Zmajević' Zadarske nadbiskupije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.