Hrvatski radio

Radio Zadar

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

05.08.2013.

08:16

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 18. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluje.

Na glavnoj svečanosti u Kninu bit će cijeli državni vrh. Nakon oslobađajuće presude u Haagu, na proslavi će prvi put biti i generali Mladen Markač i Ante Gotovina. Prigodnim govorom na središnjoj svečanosti, prvi put u 18 godina, javnosti će se obratiti i predstavnik braniteljske populacije. Bit će to umirovljeni general Damir Krstičević, jedan od zapovjednika u Oluji koji je na čelu 4. gardijske brigade ušao u oslobođeni Knin. 

 

Ova godina je posebna, mislim da ona treba biti najemotivnija dosada zato što proslava Oluje nije bila potpuna bez naših generala. Sada su naši generali s nama i možemo reći da konačno nakon 18. godine da je Domovinski rat temelj ove hrvatske države i da je u tom Domovinskom ratu naš hrvatski narod vodio pravednu borbu i za slobodu i za svoju neovisnost, kaže general Krstičević. 

 

"Oluja" je najavila kraj petogodišnje srpske okupacije, koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je srpskim paravojnim postrojbama pomagala JNA. Točno u podne u subotu, 5. kolovoza, na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava, što je značilo da je Knin, kao središte i simbol srpske pobune, oslobođen.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, to jest gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja. U "Oluji" su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5.kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

 

Svečana proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Zadru počela je rano jutros biciklijadom „Put vjetra, put Oluje" od Zadra do Knina, a od osam sati zasvirala je budnica na gradskim ulicama i trgovima. U devet sati ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju bit će položeni vijenci i zapaljenje svijeće.
U 11 sati s Branimirove obale kreće motoristički defile „Od Branimira do Zvonimira". Večernji dio proslave u Zadru počinje u 20 i 30, promenadnim koncertom Gradske glazbe ulicama i trgovima, a u 21 sat se u Kneževoj palači otvara izložba fotografija „Sjećanja", Marijana Gubina i pjesmom klape "Bibinje". U 21 i 30 na Trgu opatice Čike koncert je klape „Bonaca". Završni dio proslave je vatromet na zadarskoj rivi u 23 sata.

 

Dan pobjede obilježava se i diljem Zadarske županije koncertima i prigodnim programom. U Benkovcu će se tako poslijepodne na šetnici održavati gastro manifestacija, a u 21 sat nastupa grupa „Dalmatino". Na rivi u Biogradu koncert priređuje klapa „Kontrada",  a u Preku se priprema smotra folklora. Prigodni kulturno zabavni programi održat će se i u Gračacu, Jasenicama, Kolanu, Starigradu, Sukošanu i Svetom Filip i Jakovu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.