Hrvatski radio

Radio Zadar

Proslava godišnjice upisa na UNESCO-vu listu

05.07.2018.

09:16

Autor: HRT centar Zadar

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

U povodu obilježavanja godišnjice upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na UNESCO-v popis, grad Zadar priredio je petodnevni kulturni program. U atriju palače Cedulin u 20 sati otvara se izložba posvećena hrvatskim spomenicima na UNESCO-voj listi.

Takva je izložba prvi put postavljena u sjedištu Unesco-a u Parizu, a do danas je prikazana u više od 20 zemalja svijeta. Prikazom hrvatskih spomenika kulture želi se pokazati kako je kroz svoju bogatu povijest Hrvatska uvijek nastojala zadržati svoj identitet, dok su danas ti spomenici kulture uz prirodne ljepote, glavne značajke sve veće posjećenosti turista iz cijeloga svijeta.

Hrvatska obiluje kulturnim blagom i nastoji ga što bolje sačuvati kako bi svjedočili o njenoj kulturnoj posebnosti. Dio tog blaga je i hrvatska nematerijalna baština. Ona će se predstaviti festivalom  „Svi zajedno Hrvatska naj“ u produkciji „Organizatora bez granica“ u subotu, 7. srpnja, na Trgu svete Marije, s početkom u 18.30 sati. U programu će se kroz folklor, ples, glazbu i modnu etno reviju predstaviti nematerijalna kulturna dobra upisana na nacionalnu i UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine - od čipkarstva u Hrvatskoj do umijeća izrade medičarskih proizvoda, od klapskog pjevanja i bećarca do nijemog kola.

Na godišnjicu upisa zadarskih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a  svojim nastupima podsjetit će HPGD Zoranić i Gradska glazba Zadar u nedjelju, 8. srpnja, na Narodnom trgu, s početkom u 20 sati.

U ponedjeljak, 9. srpnja, u 21 sat, na Gradskoj tržnici Zadar, u produkciji „Zadra snova“, održat će se glazbeno-scenski nastup pod nazivom „Di bi bija da mi tebe nema“ na kojemu će nastupiti klapa Ad Hoc i Damir Imamović.

Na kamenoj pozornici pijace, podno bedema, na mjestu susreta i razmjene kultura, publika će imati prigodu doživjeti različite snage i dinamiku koju donosi odnos klape kao grupe pjevača i solistički sevdah pjevač. Ovaj glazbeni performans okrenut ka bogatstvu multikulturalnog života, osim tradicionalne glazbe uključuje i umjetnička područja kao što su ples, poezija, povijesni tekstovi i društvene kronike.

U povodu godišnjice upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra daruju  građanima i posjetiteljima Zadra besplatno razgledavanje zaštićenog dobra UNESCO-a. Obilazak u pratnji turističkih vodiča iz Udruge turističkih vodiča Donat na hrvatskom i engleskom jeziku započinje iz atrija palače Cedulin svakim danom od 6. do 9. srpnja, u 9 i 19.30 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.