Hrvatski radio

Radio Zadar

Proslava Svetoga Trna Isusova

04.05.2022.

10:18

Autor: IKA

plakat

plakat

Foto: IKA / /

Proslava Svetoga Trna Isusova svečano se slavi u župi Uznesenja BDM u Pagu. Svečano misno slavlje u zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu s početkom u 18 sati predvodi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH. Nakon mise, nuncij Lingua predvodi i procesiju sa Svetim Trnom kroz grad Pag.


Ove godine prvi put će se održati procesija sa Svetim Trnom, nakon što je pobožnost javnog čašćenja autentičnog Isusovog Trna obnovljena 2019. godine. Te godine procesija nije bila održana zbog kiše, a sljedeće dvije godine zbog situacije s koronom.

Sveti Trn već šest stoljeća, od 1443. godine, čuvaju paške koludrice, redovnice ženskog benediktinskog samostana sv. Margarite u svom samostanu u Pagu.

Autentičnost Svetog Trna koji se nalazio na glavi našega Spasitelja kad je bio razapet u Jeruzalemu potvrdila je rimska Kongregacija i odredila da se proslava Svetog Trna slavi svake godine 4. svibnja.

Sveti Trn javno se častio u Pagu 500 godina, od 1445. do 1945. g., kada su procesiju sa Svetim Trnom kroz Pag zabranile komunističke vlasti.

Javno čašćenje Svetog Trna obnovljeno je nakon 74 godine, 2019., kada je svečano misno u paškoj zbornoj crkvi bio predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Sveti Trn donio je 1443. fra Ivan Tutnić svojoj sestri, koludrici Mariji, na njeno monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.