Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed 12 radnika Falkensteinera

15.12.2016.

16:30

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog najavljenih 12 otkaza ugovora o radu, prosvjedovali su radnici tvrtke Falkensteiner. Odluke još nisu konačne, no sindikat i radnici odmah su reagirali jer smatraju da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za otkaze iz poslovno uvjetovanih razloga.

Tvrde da nema potrebe za smanjenjem broja radnika jer tvrtka uspješno posluje, a zapošljavaju se čak i radnici na određeno te sezonci. Nakon više od petnaest godina rada, neugodna i neočekivana božićna čestitka konobarici Rozani Alvir.

Rozana Alvir , radnica: Nakon toliko godina, otkaz, mislim dao si dušu i tijelo za tu firmu, stvarno. Znate kako se osjećam, jako loše, jako teško.

Radnici i sindikat tvrde - odluke su nezakonite.

Vedran Uranija, pravni povjerenik SSSH Zadar: Zakon o radu RH regulira pitanje poslovno uvjetovanog otkaza zbog tehnološkog viška i kaže da se otkaz može dat jedino ako se dokaže da je smanjen opseg posla. Netočan je navod uprave da je smanjen opseg posla, posla ima više nego dovoljno.

Dodaju da je ovo tipična hrvatska priča odnosno trend smanjenja broja radnika s ugovorima na neodređeno vrijeme.

Davor Glavić, radnik: Što bi za vas značilo otkaz ugovora o radu? Strijeljanje, smrt.

Jadranka Budiša, radnica: Katastrofu, znate što znači.

Venco Marčina, sindikalni povjerenikk STUH-a: Ne mogu naći drugi posao, a ovdje ih se doslovno tjera na ulicu, to je za njih veliki šok i stvarno ne možemo razumjet upravu da se tako ponaša.

Iz uprave Falkensteinera poručuju da je ovo samo prijedlog odluka te da pregovaranje o mogućim otkazima, otpremninama ili nastavku radnog odnosa tek slijedi. Napominju da su spremni na pregovore sa zaposlenicima, kako bi se za njih pronašlo najbolje rješenje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.