Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed Bibinjaca zbog sječe borove šume

21.02.2018.

13:54

Autor: Žana Morović Rudić

Prosvjed Bibinjaca zbog sječe borove šume

Prosvjed Bibinjaca zbog sječe borove šume

Foto: - / -

Stotinjak Bibinjaca prosvjedovalo je danas zbog sječe borove šume na brdu Sridnjak. Tamo je poduzetnik Marin Medić planirao zasaditi prvu plantažu rogača, više od 4000 stabala. Mještani smatraju da ih je borova šuma koja se mora iskrčiti, štitila od prašine obližnjega kamenoloma.

Mještani Bibinja, imaju podršku općinskih vlasti.  

Jer mi se ne slažemo s tim da se naš okoliš, naše šume pretvore u neku golet. Mi to ne možemo dopuštati. Uništava se kompletna flora i fauna.

Načelnik Bruno Bugarija  pojašnjava - kako kaže nelogičnost, spornih 50-ak hektara prema prostornom planu Bibinja je kvalificirano kao šumsko, dok je u gruntovnici poljoprivredno. 

Kad se oduzeto zemljište samostana Svete Marije vraćalo od države samostan se na to zemljište uknjižio u onakvom obliku u kakvom je u katastru bio. On je onda bio pašnjak. Ja sam kao osnovnoškolac sijao te borove. 

Poduzetnik Marin Medić koji je na 18 godina zakupio teren od benediktinki kaže da je radio sve po zakonu. Inače, ne bi za projekt dobio bespovratna sredstva - 8 milijuna i 300 tisuća kuna iz EU fondova i resornoga ministarstva.

Samim rješenjem Agencije za plaćanje koja je provedbeno tijelo i dodjelom sredstava nama nikakve dozvole više nisu potrebne.

Njegov elaborat na nekoliko stotina stranica predviđa zaštitnu živicu lovora uokolo 4111 koliko ih planira posaditi na mjestu zarasle šume. 

Sadimo novu šumu koja će biti kvalitetna i koja traje stoljećima. Rogač je drvo koje raste do 12 metara u visinu.  

Na prosvjedu je danas bio i predsjednik općinskog vijeća Ivan Šimunić: 

Znamo da je kamenolom najveći zagađivač i najveća ugroza u našoj općini. 

I tu se otvara drugi problem, kamenolom za koji nam i sam načelnik Bugarija kaže da radi ilegalno i kako je - zasad bezuspješno - tražio inspekcijski nadzor. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.