Hrvatski radio

Radio Zadar

Prosvjed bivših radnika Croatia Zadar Linea

04.03.2016.

12:23

Autor: J. Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šesnaest godina bivši radnici Croatia Zadar Linea čekaju na isplatu svojih otpremnina. Nakon što je nekad jedna od najpoznatijih prijevozničkih tvrtki otišla u stečaj, koji je trajao više od deset godina, još se vode pravni sporovi oko imovine tvrtke.

U jednom od niza prosvjeda radnici su jutros pozvali novu vlast da ubrzaju postupke, kako bi napokon dobili zaslužene otpremnine, ukupne vrijednosti oko 4 i pol milijuna kuna.

Nikola Maričić u jednoj od nekada najpoznatijih prijevozničkih tvrtki radio je više od trideset godina. Posao je izgubio, otpremninu još uvijek čeka. 

Ogorčen do najvećeg što se može postojat maksimuma, najvećeg, kako ne bit ogorčen 

Jer nakon jedanaest godina stečajnog postupka nastavila se pravna bitka oko imovine tvrtke, vrijedne oko sto milijuna kuna. Najvrijednija od njih vodi se pred Ustavnim sudom oko takozvanog kruga, koji je, pod sumnjivim okolnostima, pripao Čazmatransu. Pred njim su se danas u mirnom prosvjedu okupili bivši radnici i poručili. 

Ako nam se to hitno ne riješi bit ćemo prisiljeni blokirati svoju imovinu jer to je naša imovina, ako je mi ne možemo koristiti neka je ne koristi nitko drugi do sudskog rješenja. 

Otvorenim pismom novoj vlasti apeliraju na ubrzanje spomenutih sudskih postupaka. 

Obećali su reforme, obećali su reforme u pravosuđu, obećali su da više neće biti ovako dugotrajno trajanje stečajeva i postupaka i fokusiranje na gospodarstvo, mi im vjerujemo ali želimo da se to na djelu i pokaže. 

Okončanjem samo jednog od tri postupka mogle bi se riješiti otpremnine radnicima, rekao je pravni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija te dodao. 

To je najmanja satisfakcija za ono što su preživjeli, izgubili posao, radna mjesta i izgubili sve, ali nisu izgubili svoje dostojanstvo, tu su u velikom broju. 

U velikom broju nastavljat će i dalje sa sindikalnim akcijama, sve dok se otpremnine ne isplate. Jer, kažu, čekaju predugo. Sedam od njih čekajući je i preminulo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.